"Ermeniler doğum günümde bana kocamın ve kızımın cesedini hediye ettiler"

Ermenilerin, Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında yaptıkları katliamda kocası ve 4 yaşındaki kızını kaybeden Melehat Aliyeva, yaşadığı dehşeti anlattı.

Google Haberlere Abone ol
"Ermeniler doğum günümde bana kocamın ve kızımın cesedini hediye ettiler"

Ermenilerin, Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında yaptıkları katliamda kocası ve 4 yaşındaki kızını kaybeden Melehat Aliyeva, yaşadığı dehşeti anlattı. Doğum gününde kocasını ve çocuğunu kaybeden Aliyeva,'' Ermeniler bana doğum günümde kocamın ve kızımın cesedini hediye ettiler '' dedi. Her yıl şubat ayı geldiği zaman hafakanlar yaşadığını belirten Melehat Aliyeva, ''Keşke şubat ayı boyunca uyusam hiç uyanmasam da yaşadığımız vahşeti, minik kızımın kollarımda, kocamın da gözlerimin önünde can vermesini hatırlamasam ''dedi.
22 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde şahidi olduğu kanlı olayları göz yaşlarıyla anlatan Aliyeva, Ermenilerin kadın, çocuk, yaşlı demeden adeta tırpanın otları biçtiği gibi sivil halkı otomatik silahlarla biçtiklerini söyledi. Katliamdan kaçarken sığınacak yer bulamadıklarını ve düz arazide sürünerek ilerlediklerini analatan Aliyeva '' Başını kaldıran anında vuruluyor, cesedini almaya gideni de hemen oracıkta öldürüyorlardı ''dedi.


Aliyeva'nın büyük çocukları önde kendisi de küçük kızıyla emekleyerek sığınacak ararlarken, küçük kızının bir ara iniltisini duymuş. Kızının bacağından kan aktığını gören Aliyeva, hayati bir yaralanma olmadığını düşünmüş, ancak kısa bir süre sonra kızının hareketsiz kaldığını görünce acı gerçeği kabullenmek zorunda kalmış. Aliyeva, '' Şoka girmiştim. Bende kızımla birlikte kolumdan yaralanmıştım. Kızımın yanında ne kadar oturduğumu bilmiyorum. Yalnız kızımın cenazesi üzerine yağan karın onu tamamen örttüğünü gördüm. Defalarca kızımdan beni ayırarak götürseler de gayri ihtiyari geri dönüyordum,''dedi. Cenazeden zorla uzaklaştırılan Aliyeva, bir şok daha yaşar. 5 metre önünde ilerleyen kocası aniden yere yığılır. Kocasına doğru koşmak isteyen Aliyeva'yı yine eliyle işaret eden kocası durdurur. ''Gelme seni de vururlar'' diyen kocasına sitem eden Aliyeva '' Niye bana gelme dedi, keşke ben de gitseydim beni de vursaydılar. Her yıl bu zulmü tekrar yaşamasaydım. ''diyor. Aliyeva eşi ve kızıyla aynı ''yolculuğa'' çıkabilmek için kocasının şehadetinden sonra yerde sürünmediğini, kurtulmak için gittikleri Ağdam ilçesine kadar ayakta yürüdüğünü ifade ediyor. Aliyeva hadiseler sırasında birlikte hareket ettikleri onlarca insanın öldürüldüğünü, vurulan insanların sanki çileden yükten kurtulmuşçasına yüzlerinin nurlu hale geldiğini gördüğünü ifade etti.

CENAZE EN AĞIR İŞKENCE

Melehat Aliyeva kurtulduktan iki gün sonra kocasının ve kızının cenazelerini alabildiklerini söyledi. Aliyeva hayatının en ağır işkencesini kızının cenazesini teşhis için gittiğinde yaşadığını bildirdi. Ermenilerin kendilerinden sonra cenazelere bile işkence yaptıklarını belirten Aliyeva ''Minik kızımı tanıyamamışlar. Ben de kulağındaki küpeden tanıdım. Küpeyi kulağından çıkarmak istediler müsaade etmedim. Çünkü dünyada ondan hiç bir şey kalmamıştı. Bırakın küpede kalmasın dedim.'' ifadesini göz yaşlarıyla anlattı.


Ermeni askerleri Hocalı’da 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni askeri birlikleri bin 275 Azerbaycanlıyı rehin aldı. Bunlardan 150'sinin akıbeti bilinmiyor.




CİHAN

Yorumlar