Erken doğum, kalıcı hasara yol açabilir

Erken doğum, günümüz teknolojisinde de büyük bir sorun. Bu süreci hastanelerde yeni metotlar ile atlatmaya çalışan doktorlar, bebeklerin stressiz bir ortam içerisinde olmalarını çok önemli buluyor.

Google Haberlere Abone ol
Erken doğum, kalıcı hasara yol açabilir

Erken doğum, günümüz teknolojisinde de büyük bir sorun. Bu süreci hastanelerde yeni metotlar ile atlatmaya çalışan doktorlar, bebeklerin stressiz bir ortam içerisinde olmalarını çok önemli buluyor. Anne-babaların bu ortamı evlerinde sağlamaları da önemli.

Erken doğum sonrasında en az bir hafta kadar gözetim altında tutulan bebekler, bu süreç içerisinde bir çok risk atlatıyor. Erken doğan bebeklerin zayıf olmaları, özellikle hamileliğin 30. haftasından önce doğan bebeklerde bir kilonun altında bir ağırlıkta dünyaya gelmeleri büyük riskleri beraberinde getiriyor.

2011 yılında dünyaya gelen bebeklerin yüzde 9’u vaktinden önce doğmuş. Bu da senede yaklaşık 60 bin kadar çocuğun erken doğduğunu ortaya koyuyor.

Bebeklerin hayatta kalmaları sağlansa dahi süreç esnasında yetersiz aletler veya personel eksikliği yüzünden kalıcı hasarların oluşması tam olarak engellenemeyebiliyor.

Sorunlardan biri yavaş gelişim. Çocuğun ömrü boyunca süren gelişim sürecini geciktirebiliyor veya bazı organların gelişimi bedenin diğer gelişimine göre geriden gelebiliyor. En çok rastlanılanı ise solunum sisteminin ağır gelişmesi.

Hamileliğin 32. ve 37. haftalarında doğan çocukların okuma ve yazmada geri kaldıkları gözlemlenirken, genel erken doğum riskleri bu bebeklerde de yaşanabiliyor. Hastaneler de artan erken doğum rakamları karşısında yeni programlar uygulanmaya başlanıyor.
CİHAN

Yorumlar