Erdoğan'ın, "Kuzey Iraktaki Türk okullarını kapatın" baskısı geri tepti

Dünyanın dört bir yanındaki büyükelçilere, Hizmet Hareketi'yle ilgili menfi propaganda yapma talimatı veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuzey Irak'taki Türk okullarının kapatılması için bizzat Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın, "Kuzey Iraktaki Türk okullarını kapatın" baskısı geri tepti

Dünyanın dört bir yanındaki büyükelçilere, Hizmet Hareketi'yle ilgili menfi propaganda yapma talimatı veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kuzey Irak'taki Türk okullarının kapatılması için bizzat Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'den ricacı olduğu ortaya çıktı. Ancak, Barzani’nin, muhatabına Türk okulların bölgede büyük itibar ve sempati kazandığını, bu açıdan kapatamayacakları cevabını verdiği öğrenildi. Daha sonra artan baskılar üzerine Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw yayın grubu, okullarla ilgili kamuoyu araştırması başlattı. Aynı şekilde, yapılan ankete katılanların yüzde 79'u okulların kapatılmaması gerektiğini belirtti.

Kuzey Irak'ta yaklaşık 20 yıldır faaliyette bulunan ve bölge halkının Türkiye'ye yönelik sempatisinin artmasında büyük katkısı olan Türk okullarının kapatılması yönünde AK Parti hükümetinin sürekli baskı yaptığı belirtildi. Barzani'ye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, 14 Şubat'ta İstanbul'da Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelen Erdoğan, “Türk okullarını kapatın” talebinde bulundu. Barzani ise okulların çok iyi eğitim verdiğini ve bölgenin ileri gelenlerinin de çocuklarını bu okullara gönderdiğini dile getirdi.

HALKIN YÜZDE 79'U ‘OKULLAR KAPATILMASIN' DİYOR

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen ve Kuzey Irak'ın en önemli medya grubu olan Rudaw, halkın Türk okullarıyla ilgili düşüncelerini öğrenmek üzere geçtiğimiz günlerde bir anket başlattı. Ankete katılanlara “Kürdistan Bölgesi'nde Gülen Cemaati'ne ait okulların kapatılmasını istiyor musunuz?” diye soruldu. Ankete katılanların yüzde 79'u bu soruya ‘hayır' diye cevap verirken, yüzde 18'i okulların kapatılması yönünde görüş belirtti. Ankete katılan yüzde 2.5'luk kesim ise kararsız kaldı.

PKK DA, ERDOĞAN GİBİ "KAPATILSIN" DİYOR

Bölge eğitimine büyük katkı veren ve giriş sınavlarına onbinlerce öğrencinin katıldığı okulların kapatılması konusunda PKK'nın da uzun yıllardır halk nezdinde olumsuz propaganda yaptığı biliniyor. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da Erdoğan hükümeti ile PKK'nın Hizmet karşıtı politikaları büyük ölçüde örtüşüyor.

Öte yandan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil'in, geçtiğimiz günlerde Rudaw TV'de bir programa katılarak Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmesinin de AK Parti Hükümeti'nin tepkisine neden olduğu belirtiliyor. Türkiye’den bir hükümet yetkilisinin televizyon yöneticilerini arayarak “Televizyonunuza bizi eleştiren insanları neden çıkarıyorsunuz?” diyerek tepki gösterdiği kaydedildi.

Ayrıca Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı yöneticilerinin Kuzey Irak'lı bazı aydınlarla yapacakları görüşmeleri içeren bir programın da Hükümet'in baskıları nedeniyle iptal edildiği ifade edildi.
CİHAN

Yorumlar