Erdoğan: Yemen'de Yaşananlar Kaygı Verici

Suudi Kralı Selman ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen'de yaşanan olayların kaygı verici olarak nitelendirdi. Erdoğan, bölgenin istikrarına vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Yemen'de Yaşananlar Kaygı Verici

Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husilere yönelik başlayan operasyonla ilgili Suudi Kralı Selman ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bögede yaşanan olayların tasa veren olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye nazaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suud Kralıyla yaptığı görüşmede, Yemen'de Husi milislerinin varılan bütün anlaşmaları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararını çiğnemelerinin tasa veren olduğuna dikkati çekti.

BİRLİK BÜTÜNLÜK VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen'in birlik ve bütünlüğünü, bölgenin güvenlik ve istikrarını tehlikeye sokan davranışların uluslararası cemiyet sebebi ile endişeyle karşılandığını da vurguladı.

KRAL, OPERASYON HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hassasiyet ve destek mesajından ötürü teşekkür eden Suud Kralı Selman bin Abdülaziz'in, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'den gelen istek üstüne Suudi Arabistan öncülüğünde KİK devletleri sebebi ile başlatılan hava harekatı konusu için bilgi verdiği kaydedildi.

Erdoğan ve Suud Kralı'nın 2 Mart'ta Riyad'da yaptıkları görüşmeye atıfta bulunarak, iki yurt arasındaki ilişkileri en üst seviyeye çıkarma konusundaki kararlılıklarını görüşme vesilesiyle tekrardan teyit ettikleri söylendi.

KARA HAREKATI OLACAK MI?

Öte yandan Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Yemen'e başlatılan operasyon kapsamında bir kara harekâtı planının henüz söz konusu olmadığını söyledi, 'Ancak gerektiği takdirde hazırız' dedi.

Tuğgeneral Ahmed Hasan Asiri, Yemen'e başlatılan hava operasyonunun maksata ulaşıncaya kadar devam edeceğini duyurdu. Kara harekatı planının henüz söz konusu olmadığını söz eden Asiri, 'Ancak gerektiği takdirde birliklerimiz hazır' dedi.

OPERASYON ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLADI

Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri, çarşamba akşamı Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. Operasyonda İran destekli Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana havadan bombalandı. Müttefikler Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Mısır ve Ürdün'den oluşuyor.

İRAN: DERHAL DURDURULSUN

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik hava operasyonunu 'uluslararası hukuka ve milli egemenlik haklarına aykırı, tehlikeli bir hamle. Saldırılar hemen durdurulmalı' izahatsıyla kınadı.

İran Dışişleri Sözcüsü Marziye Efkam, 'askeri müdahalenin hali daha da karmaşıklaştıracağını, krizi alana yayacağını ve Yemen'deki iç farklılıkların barışçıl yolla çözülmesi fırsatının kaybedileceğini' söyledi.

'ATEŞ TÜM BÖLGEYE YAYILACAK'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yemen'e düzenlenen operasyonların hemen durdurulmasını istedi. İranlı mebus Alaaddin Burucerdi de, 'Suudi Arabistan'ın Yemen'de yaktığı harp ateşi bütün alana yayılacak' dedi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar