Erdoğan ‘Rusya indirdi’ dedi; Moskova delilsiz açıklama konusunda uyardı

Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı doğu bölgesinde Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesi ve 289 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kiev, ABD ve Batılı ülkeler, Rusya yanlısı ayrılıkçı milis...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan ‘Rusya indirdi’ dedi; Moskova delilsiz açıklama konusunda uyardı

Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı doğu bölgesinde Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesi ve 289 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kiev, ABD ve Batılı ülkeler, Rusya yanlısı ayrılıkçı milis güçleri suçlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yolcu uçağını Rusya’nın füze ile indirdiğini iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, araştırmalar henüz sonuçlanmadan Rusya’yı suçlayan açıklamalar yapılmasına tepki gösterdi. 17 Temmuz’da Malezya uçağının düşürülmesi olayı ile ilgili tarafsız, şeffaf ve objektif bir araştırma yapılmasını ilk isteyen tarafın Rusya olduğu hatırlatılan açıklamada, Uluslar arası Havacılık Kurumu, Ukrayna, Malezya ve Rusya yetkililerinin çalışmalara katılması talep edildi.

Erdoğan’ın açıklamalarına dolaylı olarak yanıt veren Moskova, yabancı ülke temsilcilerinin delilsiz açıklamalarının şaşkınlık oluşturduğu eleştirisinde bulundu.

Facianın nedenleriyle ilgili tek taraflı değerlendirilmelerden kaçınılması gerektiğine inandıklarını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, "İncelemeler yapılmadan bazı ülkelerin resmi temsilcilerinin acele ederek kanıt sunmadan uçak faciası nedenleriyle ilgili kendi versiyonlarını açıklaması şaşkınlık oluşturuyor." dedi.

Rusya'ya göre bu tür açıklamalar soruşturma sürecine de baskı yapıyor.

Bursa’da konuşan Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Erdoğan, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Rusya tarafından füze ile vurularak indirildiğini iddia etmişti.

Erdoğan konuşmasında, "İşte buyurun bakın Ukrayna hava sahasında Malezya uçağı, maalesef Rusya tarafından füze ile vurularak indirildi. Ne vardı bu uçakta? Kardeşlerim çok enteresan, yolcularının 160 tanesi Hollandalı. Bakınız Hollanda’dan Malezya’ya gidecek bu uçak Ukrayna hava sahasında vuruluyor. Bu nasıl bir yaklaşımdır, bu nasıl anlayıştır. Hani dünya barışı için koşacaktık. Hani dünya barışına çalışacaktık. Koşup, çalışacaktık. Ve bunlar 'Ben güçlüyüm, istediğim gibi vururum, istediğim gibi indiririm' diyenlerden. Biz de diyoruz ki; siz bu gücünüzü bir yere kadar kullanacaksınız. Ama unutmayın, bütün tuzakların üzerinde çok daha büyük bir tuzak var. O tuzakta bir gün sizi vuracak." ifadelerini kullanmıştı. CİHAN

Yorumlar