Endonezya yarın sandık başına gidecek

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya yeni başkanını seçmek için yarın sandık başına gidiyor. Başkanlık seçimleri her beş yılda bir yapılıyor. Halen başkanlık görevinde olan Susilo Bambang Yudhoyono 2004 yılında yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Endonezya yarın sandık başına gidecek

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya yeni başkanını seçmek için yarın sandık başına gidiyor.

Başkanlık seçimleri her beş yılda bir yapılıyor. Halen başkanlık görevinde olan Susilo Bambang Yudhoyono 2004 yılında yapılan seçimler ile başkanlık koltuğuna oturmuştu. Yudhoyono 2009 yılında yapılan seçimlerden de büyük bir başarı ile çıkarak iki dönem başkanlık yapma hakkı elde etmişti. Yasalara göre 3. kez aynı isim aday olamadığından Yudhoyono mecburen koltuğunu başkasına bırakmak zorunda. Asker kökenli olan Yudhoyono döneminde ekonomik ve demokratik çok önemli atılımlar yapıldı. Bu dönemde Endonezya dünyanın 16. büyük ekonomisi oldu. G20 üyeliğine alındı.

Dünyadaki güç dengelerinin artık Asya-Pasifik’e doğru kaydığı tespitinin birçok lider tarafından yapıldığı bir dönemde Endonezya seçimleri uluslararası siyaset bakımından da büyük önem taşıyor. Bir tarafta Çin’in diğer tarafta ise Amerika’nın etkin olmak istediği Asya - Pasifik coğrafyasında en kalabalık ve Müslüman ülke Endonezya’daki seçim sonuçları uluslararası arenada da merakla bekleniyor.

Endonezya’da başkanlık seçimine, başkan adayı ve başkan yardımcısı adayı birlikte giriyor. Çoğu kez bir koalisyon olarak yapılan birliktelikler olduğu gibi her iki adayında aynı partiden olduğu istisnai seçimler de yapıldı.

Başkanlık yarışında sadece iki aday bulunuyor. Bunlardan biri PDI-P'den (Endonezya Demokratik Mücadele Partisi) aday gösterilen Cakarta Eyalet Valisi Joko Widodo ile başkan yardımcısı adaı HANURA'dan (Halkın Vicdanı Partisi) Endonezya eski başkan yardımcılığı görevini de yapmış olan Yusuf Kalla. Diğer başkan adayı ise emekli General, GERİNDRA (Büyük Endonezya Hareketi Partisi) Başkanı Prabowo Subianto ile halen Ekonomi Bakanı olan ve başka yardımcısı adayı PAN (Ulusal Emanet Partisi) Başkanı Hatta Rajasa.

Yapılan anketlerde oylar baş başa görünürken, seçimin çekişmeli geçmesi bekleniyor. Anketlerde Joko Widodo 4 - 5 puan farkla önde gözüküyor. Başkanlık seçimi görünürde iki partinin koalisyonu olarak gözükse de aslında çok sayıda partinin koalisyonu ile yapılıyor.

Seçime aday göstermeyen partilerden PKB ve NASDEM, Joko Widodo'yu destekleyecek. PKS, GOLKAR, PPP partileri ise Probowo'yu destekleyecek.

Seçimlere iki adaylı gitmenin avantajları bulunuyor. Sadece iki aday bulunduğundan kullanılan oyların yarısından fazlasını alan aday direkt başkan oluyor. Böylelikle zaman ve maddi açıdan israfın önüne geçilmiş oluyor.

Tüm güvenlik önlemlerinin alındığı seçimlerde en zorlu kısım 17 bin adadan oluşan Endonezya'da seçim sandıklarının her yere ulaştırılmasını sağlamak oldu. Gemi seferlerinin olmadığı küçük adalara oy sandıkları sandallar ile ulaştırıldı.

CİHAN

Yorumlar