Emine Bozkurt: Türkiye'de hukukun üstünlüğüne olan güven yitirilebilir

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Hollandalı Parlamenter Emine Bozkurt, Türkiye'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı eksenindeki reformlar üzerinde yeniden yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Emine Bozkurt: Türkiye'de hukukun üstünlüğüne olan güven yitirilebilir

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Hollandalı Parlamenter Emine Bozkurt, Türkiye'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı eksenindeki reformlar üzerinde yeniden yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği 2013 Türkiye ilerleme raporunu Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Bozkurt, Türkiye'de kutuplaşmanın geldiği boyuta dikkat çekerek, "Bugün kim dost, kim düşman; bize ulaşan hangi haber doğru, hangisi yanlış anlamakta zorluk çekiyoruz. Türkiye'de yaşayanların, bu belirsizlik nedeniyle demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına olan inançlarını ve güvenlerini yitirme olasılığından hepimiz endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin, tüm unsurları ile yeniden birlik, beraberlik duygusu yaratmak için çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizen AP milletvekili, demokrasi, bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğünü tam anlamıyla oturtmak için yapılan reformlara yeniden yoğunlaşarak AB yolunda ilerlemeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.

BERKİN'İN ÖLÜMÜ VİCDANI OLAN HERKESİ DERİNDEN YARALADI

AP ilerleme raporunda, Gezi olaylarında polisin orantısız güç kullanması sonucu yaşanan ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olanların belirlenip yargılanmalarının önemine vurgu yapıldığını hatırlatan Emine Bozkurt, Berkin Elvan'ın ölümünden de derin üzüntü duyduğunu belirtti. Hollandalı parlamenter, "Ne yazık ki Gezi olayları sırasında başına isabet eden gaz kapsülü sonucu daha çocuk yaştaki Berkin Elvan'ı yitirdik. Bu öyle bir acı ki kökeni, görüşü, inancı ne olursa olsun vicdanı olan herkesi derinden yaraladı. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum." dedi.

Emine Bozkurt, protesto gösterileri ve buna benzer olaylar yaşandığında, insanların hangi memnuniyetsizlikleri, ve sorunları nedeni ile sokaklara çıktıklarını anlamak, onlara kulak vermek gerektiğinin de altını çizdi.

ÜYELİK MÜZAKERELERİ REFORM SÜRECİNE OLUMLU KATKIDA BULUNDU

AP İlerleme Raporu'nu da 'geniş bir uzlaşma zemininde buluştuğumuz dengeli bir metin' olarak tanımlayan Bozkurt, AB üyelik müzakereleri ile Türkiye ile AB arasındaki yakın işbirliğinin kriterler yoluyla Türkiye'deki reform sürecine olumlu katkıda bulunduğunu kaydetti. Milletvekili, raporda 22. faslın açılmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiğini belirterek "Hem de yargı ve temel haklar ile ilişkili 23. faslın, adalet ve içişleri ile ilgili 24. faslın bir an evvel açılması gerektiğinin yanı sıra, sosyal politika ile ilgili 19. ve enerji ile ilgili 15. faslın açılmasının öneminin altını çizdik." diye aktardı.

Bozkurt son olarak, raporda Kıbrıs konusunda bir çözüme ulaşılmasına olan desteğin de dile getirdiğini hatırlattı. Emine Bozkurt, "İki toplum temsilcilerinin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda açıkladığı ortak deklarasyona ve sürece olan desteğimizi belirttik. Adada iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, tek bir uluslararası kişiliğe sahip birleşmiş bir Kıbrıs yaratmaya yönelik çabaları memnuniyetle karşılıyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar