Elçilikte Hocalı Şehitleri Anıldı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde Hocalı katliamının 22'inci yıl dönümü vesilesiyle anma töreni düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Elçilikte Hocalı Şehitleri Anıldı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçi Alper Coşkun'un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; milletvekilleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve halk katıldı.
Törende kürsüye gelen Büyükelçi Coşkun, Hocalı'da şehit olanları anmanın bir vicdan borcu olduğunu söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen milletvekili Melehat İbrahimkızı ve tarihçi Prof. Dr Yakup Mahmudov da olayların gelişim süreci ve Hocalı katliamının dünyaya anlatılması konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Programın sonunda basına açıklamalarda bulunan Büyükelçi Coşkun, Hocalı'da yaşanan katliamın yıl dönümünde Türkiye olarak her yıl anma törenleri tertip ettiklerini hatırlattı.

Ermenistan askerleri, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki tek hava alanına sahip ve askeri açıdan stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmek için 25 Şubat 1992'de Hocalı'ya saldırıya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. zırhlı alayın da desteğiyle şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan "Hocalı katliamı" ortaya çıktı.
Resmi verilere göre, aralarında 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 sivil Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinin akıbeti hala bilinmiyor.

Yorumlar