El Pais: Erdoğan demokrasinin denge ağırlıklarını dinamitliyor

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetesi El Pais'in bugünkü nüshasında "Erdoğan ve yolsuzluk" adlı bir başyazı yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
El Pais: Erdoğan demokrasinin denge ağırlıklarını dinamitliyor

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetesi El Pais'in bugünkü nüshasında "Erdoğan ve yolsuzluk" adlı bir başyazı yayınladı.

“Türk başbakan, demokrasinin denge ağırlıklarını dinamitleyerek skandala cevap veriyor” diyen gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın polis ve yargı kurumlarının kontrolünü tamamen kendi eline almaya çalıştığını yazdı.

El Pais, “Yolsuzluk ve yakınlarını kayırmanın hakim olduğu siyasetten bıkan halk, Erdoğan ve İslamcı kökleri bulunan partisini iktidara taşıdı. 11 yıllık yönetimden sonra yürütmenin başı için aynı sorunlar en ciddi tehdit oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

"İDDİALARA CEVAP YERİNE SORUŞTURMAYA SABOTAJ"

Erdoğan’ın iddialara cevap verme yerine soruşturmayı "sabote ettiğini" yazan İspanyol gazetesi, “Başbakan, kendi kaderiyle ülkesininkini karıştıran tüm otokratik karakterler gibi, savcı ve polislerin yaptığı baskınların yurdışı kaynaklı komplo olduğunu düşünüyor. Açıkça suçlanan ise ABD’de sürgün hayatı yaşayan etkin din adamı ve eski müttefiki Fethullah Gülen’in hareketi olan Hizmet...” değerlendirmesini yaptı.

Gazetedeki yazıda, “Kuşatma zihniyetiyle, Türk hükümeti gece gündüz soruşturmayla ilgisi olan yüzlerce polisin yerini değiştirdi; savcı ve hakimlerin atanmasında dizginleri adalet bakanına verecek olan kanun teklifini Meclis’e sundu, ki bu, kuvvetler ayrılığının en temel ilkelerine aykırı. ” denildi.

El Pais, “Popüler Erdoğan, muhalefetin zayıf ve bölünmüş olduğu, muhalif medyanın ve gazetecilerinin susturulduğu veya hapse atıldığı Türkiye’de güçlü siyasi mekanizmasıyla her şeyi kontrol etmek istiyor. Yasal sistem, açgözlü güce karşı tek koruma.” yorumunda bulundu.

Makalede bu yıl içinde cumhurbaşkanı seçiminin de yapılacağı; ancak Erdoğan'ın otoriter tavrının kendisinin bu göreve gelmesine engel teşkil edebileceği dile getirildi.

CİHAN

Yorumlar