"Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun gündeme getirdiği ve bugün hükümete yakın medya organları tarafından “ihanet ve utanç mektubu" şeklinde sunulan mektubun, Türkiye'de son aylarda yaşanan olaylar ve aktüel gelişmelerden bahsettiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
"Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun gündeme getirdiği ve bugün hükümete yakın medya organları tarafından “ihanet ve utanç mektubu" şeklinde sunulan mektubun, Türkiye'de son aylarda yaşanan olaylar ve aktüel gelişmelerden bahsettiği ortaya çıktı.

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Onursal Başkanlığını yaptığı ABD'deki Peace Islands Institute (Barış Adaları Enstitüsü) tarafından yazıldığı iddia edilen mektupta Türkiye'de son dönemde yaşanan olaylar “Türkiye'de ne oldu?” ve “Hükümet buna nasıl tepki verdi?” şeklinde özetlenerek açıklanmış. Enstitü konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada iddiaların aksine, “Mektup, Türkiye'de bir süredir Hizmet Hareketi ve dünyadaki Türk okulları aleyhine yoğun şekilde devam eden karalama kampanyaları karşısında gerçekleri ifade etmek ve muhtemel soru işaretlerine cevap vermek amacıyla yazılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

“Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor” başlığıyla yayınlanan açıklamada, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarını savunması gereken devletin büyükelçilerine, karalama talimatları verilirken, hükümet ve bir kısım medyanın tüm imkanları ile kara propaganda için kullanıldığına dikkat çekildi.

Açıklamanın tamamı ise şöyle:

Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor

Türkiye’de bir kısım yayın organlarında Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yurt dışındaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane yapıldığı anlaşılan kurumumuza ait bir mektup yayınlanmıştır. Sayın Davutoğlu herhangi bir vatandaş değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı sıfatıyla konuştuğu için, haksız suçlamalarına cevaben kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasına yardımcı olmayı bir vazife addediyoruz.

Söz konusu mektupta iddia edildiği şekilde, Türkiye'yi karalayıcı ve vatan hainliği olarak suçlanmayı haklı kılabilecek herhangi bir unsur yoktur. Mektup, Türkiye'de bir süredir Hizmet Hareketi ve dünyadaki Türk okulları aleyhine yoğun şekilde devam eden karalama kampanyaları karşısında, gerçekleri ifade etmek ve muhtemel soru işaretlerine cevap vermek amacıyla yazılmıştır. Masumiyet ilkesini hiçe sayan haksız propaganda karşısında,Türkiye'nin yüz akı olan Türk okulları ve benzeri kurumların, dünyada zarar görmemesi için yapılan demokratik bir girişimdir. Mektupta, Türkiye ve dünya medyasında yer alan ve birçok uluslararası platformda da gündeme gelen aktüel gelişmelerin ötesinde bir unsur yer almamaktadır.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarını savunması gereken devletin büyükelçilerine karalama talimatları verilirken, hükümet ve bir kısım medyanın tüm imkanları kara propaganda için kullanılırken, bu haksızlıklara maruz kalan masum vatandaşların, meseleleri açıklığa kavuşturma amacıyla dış dünyadaki muhataplarından gelen soruları cevaplamaya çalışmasından daha meşru bir hak olamaz. Düşünce, ifade ve özel teşebbüs özgürlüğü anayasamızca garanti altına alınmıştır. Demokrasi konusundaki sivil toplumun ortaya koyduğu hassasiyet, Türkiye ve devlet karşıtlığı olarak nitelendirilemez.

Türk bayrağını 160 ülkede dalgalandıran, dilimize ve kültürümüze en büyük hizmetleri yapan ve ülkemizi iftiharla temsil eden Türk okullarını medya yoluyla karalamak ve hatta resmi girişimlerle kapattırmaya çalışmak, sadece bu kurumlara değil Türkiye'nin imajına ve çıkarlarına büyük zarar vermektedir. Gurbette yasayan Türk toplumunun ve bu toplumun desteklediği eğitim faaliyetlerinin Türkiye'deki kutuplaştırıcı siyasetin kurbanı haline getirilmemesi çağrısında bulunuyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Peace Islands Institute
New York
(Alliance for Shared Values üyesi)
CİHAN

Yorumlar