Dünya Su Forumu'nun en güçlü adayı Brezilya

Güney Amerika ülkesi Brezilya, 2018 yılında düzenlenecek Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapmak için Danimarka ile yarışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Su Forumu'nun en güçlü adayı Brezilya

Güney Amerika ülkesi Brezilya, 2018 yılında düzenlenecek Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapmak için Danimarka ile yarışıyor. Her üç yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu, yeryüzündeki suyun geleceğini konu alan en büyük uluslararası toplantı olma özelliği taşıyor. Forum'a kimin ev sahipliği yapacağına, 25 Şubat'ta Kore'de düzenlenecek konsey toplantısının ardından karar verilecek.

Merkezi Fransa'nın Marsilya şehrinde bulunan Dünya Su Konseyi, 70 ülkenin katılımıyla oluşturulan ve küresel düzeyde su yönetimi konusunda insiyatif alabilen dünyanın en önemli kuruluşu olarak biliniyor. Forum süresince bir araya gelen ülkeler, bilgi ve tekonoloji paylaşımında bulunurken çevre, kanalizasyon sistemleri, barajlar, su kirliliği, su kalitesi, su ekonomisi, gıda sağlığı, insan sağlığı açısından suyun önemi gibi konuları tartışarak geleceğin su politikalarını belirliyor. Forum sonunda su kaynaklarının temiz ve ulaşılabilir tutulması için alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar yayınlanan sonuç bildirgesiyle tüm dünyaya duyuruluyor.

Kore'ye yapacağı seyahat öncesinde basın mensuplarına forum hakkında bilgi veren Brezilya'nın başkent valisi Agnelo Queiroz, su yönetimi konusunun dünyanın önemli problemlerinden biri olduğunu ve bu toplantıda alınan kararların insalığın gelişimi açısından önem taşıdığını belirtti. Dünya üzerindeki tatlı suların yüzde 12'sini barındıran Brezilya'nın foruma ev sahipliği yapmasının manidar olacağına işaret eden Queiroz, ayrıca toplantının ilk kez bir Güney Amerika ülkesinde yapılmasının da kıta ülkeleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

İçme suyu problemini halletmiş Danimarka'nın karşısında yalnızca Brezilya'nın aday olduğu bir sonraki toplantının Brasilia şehrinde gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor. CİHAN

Yorumlar