Dünya Şizofreni Derneği halk dansları ekibi Hollanda'dan tam not aldı

Dünya Şizofreni Derneği'nin Kleurrijke Dans Grubu ile şizofreni hastalarına destek amaçlı düzenlediği gösteri, Rotterdam De Doelen konferans salonunda seyircilerden tam not aldı. 'Şizofreni Hastaları Dans Grubu'nun performansı salonda bulunan...

Google Haberlere Abone ol
Dünya Şizofreni Derneği halk dansları ekibi Hollanda'dan tam not aldı

Dünya Şizofreni Derneği'nin Kleurrijke Dans Grubu ile şizofreni hastalarına destek amaçlı düzenlediği gösteri, Rotterdam De Doelen konferans salonunda seyircilerden tam not aldı. 'Şizofreni Hastaları Dans Grubu'nun performansı salonda bulunan yaklaşık 750 kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Gösteride ayrıca Kılıç Kalkan Ekibi, Kafkaslar Ekibi, Artvin Halkoyunları Ekibi, Sanat Müziği, Sanatçı Balkan ve Şair-Yazar Yavuz Nufel sahne aldı.

ŞİZOFRENLİLERE SEVGİ İLE YAKLAŞMAYA DAVET EDİYORUZ

Kleurrijke Dans Grubu Koordinatörü Mehmet Ali Taşdemir, amaçlarının şizofren hastalarını toplumdaki yerlerini sağlamlaştırmak, itilip kakılmalarını bir nebze önlemek için, daha doğrusu şizofren hastalarını topluma kazandırmak olduğunu söyledi.

Mehmet Ali Taşdemir, "14 yıldır şizofren hastaları ile halk dansları çalışması yapıyoruz. Her iki yılda bir Hollanda'ya davet ediyoruz. Onları toplumla kaynaştırmak istiyoruz. Toplum şizofreni hastalarına deli diyerek onları toplum dışına itiyor. Onlarla sohbet etmiyorlar. Nasıl yürekleri olduğunu ve güzel insanlar olduğunu ispatlamaya çalışıyoruz. Çünkü onlar bizim kardeşimiz. Rotterdam'da ki bu konser ile 2014-2015 sezonunda Türkiye'de bir rehebilitazsyon servisi kurmak için bir başlangıç yapacağız. Türkiye ve Hollanda'dan bu konuda desteklerimiz var. Yüreği olan insanlarımız var. Türkiye'de bu gerçekten büyük bir ihtiyaç biz bu ihtiyacı karşılamak için bir başlangıç yapmak istiyoruz." diye konuştu.

ONLARIN MUTLULUĞU İLE MUTLU OLUYORUZ

"Hollanda'da ki şizofreni hastalarının tedavileri konusunda ki şartları Türkiye'ye taşımak istiyoruz. Halk olarak bir hareket başlatıyoruz. Dünya üzerinde hiçbir şizofreni hastası standart bir kareografik dans yapamıyor. Sadece İstanbul Tuzla'da Dünya Şizofreni derneği halk dansları yapıyor. Çünkü ağır ilaçlar kullanıyorlar. Bu hastalarımızı ve hastalığı tanıma, hasta arkadaşlarımızın kendi dünyalarını anlatmalarına olanak sağlıyoruz, dans edip halaylar çekiyoruz." diyen Taşdemir, "Onların mutluluğu ile daha da mutlu oluyoruz. Tahmin edemediğimiz şizofreni iç dünyasına ulaşıyoruz." şeklinde konuştu.

6 GÖNÜLLÜ İLE 450 ŞİZOFREN HASTAYA GÜNLÜK HİZMET

Dünya Şizofreni Derneği Kurucusu ve Başkanı Aysel Doğan, Dünya'da tek ekip olan Şizofreni Halk Dansları ekibinin Hollanda'ya bir gösteri için getirdiklerini söyledi. Doğan, "Hollanda'ya 4. defa gelişimiz. 26 kişilik bir ekip ile buraya geldik. Hastalarımız çok mutlu. Buraya bizi davet eden Kleurrijke Dans Grubu Koordinatörü Mehmet Ali Taşdemir'e teşekkür ediyoruz. Bu hastaların çoğu yıllardır evinden daha doğrusu odasından çıkmayan hastalar idi. Derneğimizde bu hastalarımıza yönelik çok iyi rehabilitasyon çalışması başlattık. 2004 yılından bu güne değin faaliyet yapıyoruz. Acılı anneler ile bu derneği kurduk. Türkiye'de bu denli hastalara yönelik bir merkez yoktu. Bu nedenle biz özverili çalışmalar ile bu günlere geldik. Bunun yanında danışmalık hizmeti veriyoruz. 6 gönüllü kişi ile birlikte 450 hastaya yönelik hizmet veriyoruz. Bize gelen şizofreni hastaları 17 yaş ve üzeri. Hastalar sabah bize geliyor. akşamları ise tekrar evlerine gidiyorlar. Hollanda'da ki modern sistemleri ülkemize taşımak arzusundayız." dedi.

Rotterdam De Doelen Kongre Merkezi salonunda hastaların yapmış oldukları el işleri de hastaların rehabilitasyon hizmetlerini iyileştirmek amacı ile satışa sunuldu. Hollandalı Türkler el işine yoğun ilgi gösterdi. CİHAN

Yorumlar