Dünya kadınlarından ortak çağrı: Karar organlarında daha fazla rol alın

‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi’ başlıklı zirvede söz alan parlamenterler, yaptıkları ortak çağrı ile kadınlardan bulundukları ülkelerde karar alma organlarında daha çok rol almalarını...

Google Haberlere Abone ol
Dünya kadınlarından ortak çağrı: Karar organlarında daha fazla rol alın

‘Kadınların Perspektifinden 2015 Sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Gündemi’ başlıklı zirvede söz alan parlamenterler, yaptıkları ortak çağrı ile kadınlardan bulundukları ülkelerde karar alma organlarında daha çok rol almalarını istedi.

Dünyanın farklı ülkelerinden, özellikle Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yoksulluk, kadın, çocuk, eğitim, çevre ve sağlık konularında çalışmalar yürüten kadın temsilcilerin katıldığı “İstanbul Summit” zirvesi ikinci gününde çalıma grupları toplantısı ile devam ediyor.

Fakirliğin yok edilmesi, kadınların güçlendirilmesi, sağlıkü eğitim, gıda güvenliği, su erişimi, hijyen, çevre, iklim değişikliği, enerji, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve barış ve iyi yönetişim konu başlıkları altında toplanan çalışma gruplarında söz alan temsilciler ülkelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton moderatörlüğünde yapılan parlamenterler yuvarlak masa toplantısında kadınların bulundukları ülkelerin karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almaları konusunda ortak karara varıldı.

Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Alaton, kadınların sadece eğitim, sağlık konuları gibi zor alanlarda değil, aksine artık mali konularda da yetkili kurumların başında olmaları gerektiğini söyledi. Sorunların temelinde ekonomik sıkıntıların olduğunu hatırlatan Alaton, işin sıkıntısını çeken kadınların parasal konularda da etkili omaları gerektiğini ve özellikle maliye ve ekonomiden sorumlu bakanlıkların kadınlardan seçilmesini tavsiye etti.

Toplantıya Kazakistan Meclisi’nden katılan Nadejda Petuhova, Kazakistan’da kadınların hayatın her alanında aktif rol aldıklarını ifade etti. Özellikle Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kadınlara politik alanda önemli pozisyonlarda görev verdiğini hatırlatan Petohova, Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Meclis Başkan Yardımcısı, Sağlık Bakanı gibi konumlarda kadınların bulunduğunu kaydetti.

İsviçre Milletvekili Yvonne Herta Gillistcker,Yunanistan Milletvekili Dr. Dionysia Theodora Avgerinopoulou, Norveç eski Ekonomi Bakanı May-Helen MolvarGrimstad, Nijer Milli Eğitim Bakanı Mme Ali Mariama Elhaj İbrahim, Japon Misako Yasui, Gana’dan eski Çocuk ve Sosyal Politikalar Bakanı Rachel Florence Appoh, Gine Kadın ve Aile Bakanı Sanaba Kaba, Lkırgızistan’dan Damira Niyazaliye, Tanzanya Toplumsal Kalkınma Bakanı Sophia Mattayo Simba, Liberya Kadın ve Kalkınma Bakanı Julia Marpu Duncan-Cassell, Ukrayna’dan Liliia Hrynevych ve Benin eski Finans Bakanı Sofiatou Onifade Baba-Moussa ülkelerindeki çalışmalar hakkında birer sunum yaptı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile GYV'nin Abant ve Kadın Platformu tarafından organize edilen zirve sonunda alınan kararlar Birleşmiş Milletler’e sunulacak.

Fatih Koleji Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye 45 ülkeden 310 delege katılıyor. CİHAN

Yorumlar