Doğu Fransa'da kültür festivali

“Birleşen Gönüller” sloganıyla bu yıl 12.si düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Doğu Fransa finali, 'kültür festivali' adıyla Strasbourg Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Doğu Fransa'da kültür festivali

“Birleşen Gönüller” sloganıyla bu yıl 12.si düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Doğu Fransa finali, 'kültür festivali' adıyla Strasbourg Kongre Merkezi'nde yapıldı. Kültür festivaline Strasbourg Belediye Başkanı Roland Reis, Yardımcısı Olivier Bitz ve Mart ayındaki seçimlerde Strasbourg Belediye Başkan adayı olan François Loos ile yerel siyasetçiler katıldı.

Strasbourg Müzik Merkezi'n dolduran yaklaşık 900 Türkçe sevdalısı, genç yeteneklerin hünerlerini izleme imkânı buldu. Strasbourg, Mulhouse, Colmar, Metz, Nancy, Haguneau şehirlerinden 100 öğrencinin katıldığı yarışmalarda dereceye girenler belli oldu ve madalyalarını aldı. 6 Nisan'da Paris’te düzenlenecek olan Fransa finallerinde başarı kazanacak öğrenciler Türkçe Olimpiyatları'nda bu ülketi emsil etme hakkına sahip olacak.

Program sonunda duygularını dile getiren Fransız davetliler ve izleyiciler, salonun atmosferinden çok etkilendiklerini, birlikte yaşama ve kültürlerimizi paylaşmanın ne kadar etkileyici ve heyecan verici olduğunu bir kere daha gördüklerini söyledi.

Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries yaptığı konuşmada Jean Monnet’in 1950’lerdeki “Avrupa’yı yeniden inşa edecek olsam buna kültürden başlardım” sözlerini hatırlatarak "Şu anda siz bunu yapıyorsunuz. Bu gece yaşadıklarımız da bunun en güzel örneğidir. Ben farklılıkların bir tehdit değil, aksine bir zenginlik olduğunu düşünüyorum. Sizler Strasbourg’a renk kattınız" dedi." ifadelerini kulandı. Geceden çok etkilendiğini belirten belediye başkanı, özellikle Avrupa Birliği marsı ile birlikte Fransız ve Türk marşlarının hep birlikte söylenmesinden çok etkilendiğini söyledi.

Şu an dünyayı tehdit eden en büyük tehlikelerden birinin 'tek tip' dayatması olduğunu söyleyen Ries “Yani herkesin tek dil konuşması, aynı şekilde düşünmesi, günlük davranışlarımızın bile tek tip olması kötü bir şey. Bu, zenginliğimizi alıyor, çeşitliliğimizi alıyor." dedi.

Strasbourg Belediye Başkan adayı François Loos ise "Bu gece şahit olduğumuz müzikler, danslar, gösteriler gençlerin enerjisini gösteriyor. Beni en çok etkileyense Türk ve Fransız marşlarının okunmasıydı. Bizlere kimliklerimizi hatırlatıyor, bunlar saygının ifadesi. Tanıdıkça birbirimizi severiz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar