Doç. Dr. Ekrem: Asya’da, Türk okullarından mezun öğrenciler daha kaliteli

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Asya ve Pasifik Bölgesi Uzmanı Doç. Dr. Erkim Ekrem, Orta Asya ve Güney Asya’daki Türk okullarından mezun olan öğrencilerin, bölgedeki diğer okullara göre daha kaliteli halde mezun olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Ekrem: Asya’da, Türk okullarından mezun öğrenciler daha kaliteli

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Asya ve Pasifik Bölgesi Uzmanı Doç. Dr. Erkim Ekrem, Orta Asya ve Güney Asya’daki Türk okullarından mezun olan öğrencilerin, bölgedeki diğer okullara göre daha kaliteli halde mezun olduklarını söyledi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerini değerlendiren Erkim Ekrem, “Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkiye sadece Türkiye’nin siyasal değişimi veya hükümet değişimi ile değişmiyor. Pakistan’da da hâkimiyetler değişsin veya değişmesin hep ilişkiler iyi olmuştur. Bunun sebebi Türkiye’nin Osmanlı Devleti’nin varisi olarak görüldüğü ve bir de Atatürk’ün milli mücadelesi bütün güney asya devletlerine örnek olmuş. Bu Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan gibi ülkeler hep bunu örnek almış. Hep bu sempati tarihsel, kültürel, dini, mezhebi ile birlikte yakın bir ilişkisi var. Bu ilişki siyasal değişim ya da konjonktürle değişim ile değişmiyor.” dedi.

Doç. Dr. Ekrem, Türkiye ve Pakistan arasındaki ikili ilişkilerle ilgili, "Karşılıklı ekonomik ilişkiler de belli düzeyde ama çokta fazla değil. Türkiye’nin bazı iş adamaları orada bir takım faaliyetleri sürdürüyor. Devletin desteklediği bazı projeler var. Fakat bölgesel iş birliği küresel çaptaki yakın işbirliğine henüz geliştirilmiş değil. Bu nedenle de bölgede karışık bir durum var. İstikrarsız bir durum var. Pakistan’da iş sorunu ile bölgedeki sorunları ile fazla boğuştuğu için eli kolu fazla rahat olmadığı için bu tür küresel ve bölgesel işbirliğini henüz yapamamıştır. Bazı proje bazındaki büyük şeyler yol yapımından tutun bazı inşaatların yapılmasına kadar ve oradaki halkını yoksulluktan kurtarmak için yapılan yatırımlar ve destekler bunlardan itibaren.” görüşünü aktardı.

"TÜRK OKULLARININ ÖNEMİ BÜYÜK"

Pakistan’daki Türk okulları hakkında değerlendirme yapan Doç Dr. Ekrem, “Şu anda Türkiye’nin değişik ülkelerde okulları var. Özellikle kalkınmakta olan ülkeler kendi eğitimine fazla bütçe ayıramıyor ve eğitim düzeyini de yükseltemiyor. Türkiye ise bu konuda belli bir tecrübesi ile birlikte bu bölgedeki eğitim kalkınmasına da katkıda bulunuyor. Orta Asya olsun veya Güney Asya olsun bu ülkedeki Türkiye’nin bu tür okullarına çok da sıcak bakmaktadır. Çünkü o okullardan mezun olanlar öğrenciler o bölgeye göre daha kaliteli olarak mezun olduğunu görüyor. Çünkü bitirir bitirmez iki ve üç dilli olarak bitiriyor, kendi mesleği ile birlikte. Bu bakımından bir önemi var.” ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ ÇOK İYİ DÜZEYDE DEĞİL"

Ekrem açıklamalarını, “Ekonomi, ticari ilişkilerimiz çok da iyi düzeyde değil. Bölgesel işbirliği de yapamadığımız Orta Doğu’da, Orta Asya’da ve Güney Asya da bu da çok eksik. Bir de Pakistan’da nükleer reaktör teknolojisi var, füze var, atom bombası var. Bu konularda askeri işbirliği de orta ve aşağı düzeyde, yüksek düzeyde değil. Bunların hepsi geliştirilmesi gereken konular. Bu ülkenin ilişkisi çok da büyük potansiyele sahip ama bu henüz geliştirilemedi.” şeklinde tamamladı. CİHAN

Yorumlar