Dışişleri: Misyonlarımıza herhangi bir talimat gitmedi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında gündeme gelen ‘uluslararası komplo’ iddiaları ile ilgili dış temsilciliklere herhangi somut bir talimatın verilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri: Misyonlarımıza herhangi bir talimat gitmedi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında gündeme gelen ‘uluslararası komplo’ iddiaları ile ilgili dış temsilciliklere herhangi somut bir talimatın verilmediğini söyledi.

17 Aralık’taki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu soruşturması sonrasında yaşanan gelişmeler için hükümetçe işaret edilen ‘uluslararası komplo’ hususunu Dışişleri Bakanlığı'nın takip ettiği ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, yılın ilk basın toplantısında kendisine yöneltilen ‘dış güçler’ konusunda herhangi bir bilgi ya da istihbaratın gelip gelmediği sorusu üzerine ‘‘Gerek Sayın Bakanımızın gerek diğer hükümet üyelerinin yaptığı açıklamalar gayet yeterli. Burada herhangi somut bir hedef ortaya konmuyor. Söylenen şey: Türkiye’nin son dönemde büyümesinden rahatsız olan çevrelerin de bu son olaylardaki rolünden bahsedilen açıklamaları görüyoruz. Bu çerçevede Dışişleri Bakanlığı konuyu izler. Ama şu aşamada dediğiniz çerçevede misyonlarımıza gitmiş somut bir talimat bulunmamaktadır.’’ dedi.

‘TÜRKİYE, BÖLGESEL GÜÇTÜR'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’da yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin bölgesel ya da küresel güç olmak gibi bir hedefinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise Gümrükçü, Türkiye’nin hem bölgesinde hem de küresel düzeyde geldiği bir konumunun olduğunu ifade etti. Sözcü Gümrükçü, ‘‘Bu konum da, bugün itibariyle bölgesel bir güç hatta bölgesinin ötesinde de işbirliği, dostluğu aranan bir ülke konumundadır.’’ şeklinde konuştu. Gümrükçü, Türk dış politikasında herhangi bir misyon değişikliğinin söz konusu olmadığını kaydederek, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin bir bütün içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

‘TIR, SURİYE’DEKİ TÜRKMENLERE YARDIM GÖTÜRÜYORDU’

Suriye’ye yardım götürürken kaçak silah taşıdığı iddiası üzerine durdurulan TIR’ın içindeki yardım ve nereden nereye gittiğinin muhatabının İçişleri Bakanlığı olduğunu söyleyen Gümrükçü, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Türkmenlere yardım götürüldüğünü ve bunun gerekçelerini anlattığını belirtti.

‘İSRAİL’LE TAZMİNAT GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR’

İsrail’le Mavi Marmara konusunda tazminat görüşmelerinin devam ettiğini belirten Gümrükçü ‘‘Devam eden süreçle ilgili ayrıntı vermemiz mümkün değil. Ancak sürecin devam etmesi bizatihi olumlu. Ümit ediyoruz ki kısa bir zaman içinde taraflar arasında bir uzlaşma sağlanır. Bizim bu konudaki kararlılığımız sürüyor.’’ dedi.

‘TÜRKİYE OLARAK İRAN’IN CENEVRE-2’YE DAHİL OLMASINI ÖNEMSİYORUZ’

Türkiye olarak Cenevre-2 toplantısına İran’ın bölgenin önemli bir ülkesi olmasından ötürü toplantılara katılmasında bir beis görmediklerini söyleyen Levent Gümrükçü, ‘‘Bu toplantılara katılsın ya da katılmasın İran’ın bu süreçte önemli bir rol oynayacağına başından beri inanıyoruz.’’ diyerek bu kapsamda İran’la son dönemdeki yakın temasları anlattı.


CİHAN

Yorumlar