Dışişleri: Irak’ta siyaset şekilleniyor

Irak’ta yapılan seçimlerin ardından gözler yeni kurulacak merkez hükümete çevrildi. Dışişleri’nden bir yetkili Irak’ta siyasetin yeniden şekillendiğinin altını çizerek bunun Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladı. Irak’ın...

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri: Irak’ta siyaset şekilleniyor

Irak’ta yapılan seçimlerin ardından gözler yeni kurulacak merkez hükümete çevrildi. Dışişleri’nden bir yetkili Irak’ta siyasetin yeniden şekillendiğinin altını çizerek bunun Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladı.

Irak’ın Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Ankara’yı ziyaret etti. Türk Dışişleri yetkilileri, Barzani ziyaretinin daha çok Irak’ın geleceğine odaklanan görüşmeler içerdiği bilgisini verdi. Irak’ta yapılan seçimlerin ardından gözler siyasi yapılanmaya çevrildi. Sandıkların açılmasından sonra Meclis Başkanı seçildi. 15 gün içerisinde cumhurbaşkanını seçecek olan Irak Meclis’i hükumet kurma yetkisi verilecek. Siyasetin önceden belirlendiği gibi şekillendiğini kaydeden Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, bunun Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti.

İki heyet halinde Ankara’da görüşmeler gerçekleştiren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi temsilcileri ile Irak’ın birlik ve bütünlüğün korunması ile terörizmle mücadele konularının ele alındığı öğrenildi. Musul’da rehin alınan konsolos mensupları konusunda IKB ile işbirliği yapma konusunda hemfikir olunduğunu kaydeden Dışişleri yetkilisi, Türkiye’den bu yönde gelecek somut talepleri karşılayacaklarını söyledikleri belirtildi. Irak’ta yeni bir merkezi hükümetin kurulmasıyla IKB’nin de mali olarak rahatlayacağını kaydeden yetkili, “Maliki’nin başbakanlığındaki hükumette karşılaşılan sıkıntılar var. Yeni hükumetle birlikte bu sıkıntılar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır diye ümit ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Görüşmelerde Türk tarafının İKB’den şu sıralar referanduma gitmemesi gerektiğinin telkin edildiği yönündeki haberleri yalanlayan Dışişleri yetkilisi, Musul’da rehin tutulan Türk vatandaşların sayısının 46 olduğunun altını çizdi. 43 personelden 31’inin özel güvenlikçi olduğunu kaydeden yetkili, 12 konsolosluk personelinin IŞİD tarafından Musul’da alıkonulduğunu aktardı. Ayrıca birisi başkonsolosun eşi olmak üzere iki de bebeğin rehin tutulduğu belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar