Dialogue Society vakfından "Akademik Karalama" haberine yalanlama

Hizmet Hareketi aleyhine başlatılan karalama ve iftira kampanyasından İngiltere’deki bir diyalog vakfı da nasibini aldı.

Google Haberlere Abone ol
Dialogue Society vakfından "Akademik Karalama" haberine yalanlama

Hizmet Hareketi aleyhine başlatılan karalama ve iftira kampanyasından İngiltere’deki bir diyalog vakfı da nasibini aldı. Yeni Şafak gazetesinin 11 Nisan'da “Akademik Karalama” başlığıyla sürmanşetten verdiği haberde, Londra merkezli faaliyet gösteren Dialogue Society isimli vakfın hükümeti karalamak amacıyla akademisyenlere "e-posta" gönderdiği iddia edildi.

Dialogue Society, Yeni Şafak’ın haberine bir basın duyurusu ile karşılık verdi. Basın duyurusunda, söz konusu e-posta, Türkçe tercümesiyle birlikte paylaşıldı.

SADECE SORANLARA GÖNDERİLDİ; İSTESEYDİK BİNLERCE KİŞİYE DE GÖNDEREBİLİRDİK

Yapılan açıklamada, habere konu olan e-posta'nın, o dönemde Türkiye’deki gelişmelerle ilgili kendilerine yöneltilen pek çok soruya istinaden sınırlı sayıda kişiye gönderildiği belirtildi.

Karalama amaçlı olmayan e-posta'nın içeriğinde ise sadece, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası Türkiye’deki önemli gelişmeleri yorumsuz bir şekilde aktaran, halka açık ve muteber iki internet sayfasının linkinin yer aldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, e-posta'da bir karalama ifadesinin kesinlikle olmadığı vurgulanırken, “Türkiye’deki gelişmelerle ilgili menfi veya müsbet herhangi bir yorum yapmadığımız, onun yerine soru soran ya da ilgili olan kişilerin bakabilecekleri internet üzerindeki iki açık kaynağa yönlendirdiğimiz görülecektir.” denildi.

Duyuruda, Dialogue Society veritabanında binlerce akademisyen, siyasetçi, yazar, aydın, düşünür ve ilgili diğer kişiler bulunduğu; ancak söz konusu e-posta'nın konuyla ilgili olarak "vakfın fikrini soran" az sayıda kişiye gönderildiği kaydedildi.

ELEŞTİRİYE KAPALI OLMAK, CİDDİ BİR KUSURDUR

Bütün bunlara rağmen, "bilgilendirme, değerlendirme ve eleştirmenin" hiçbir akademik çevrede "karalama/ihanet" olarak değerlendirilmediği, aksine eksiklik ve hataların kritiğe tabi tutulmamasının ciddi bir kusur olduğu da vurgulandı.

Son dönemde AK Parti hükümetine yönelik akademik ve uluslararası çevrelerde ağırlıklı olarak sert eleştirilerin yapıldığı hatırlatılan açıklamada, “Fakat kurum olarak araştırma alanımıza girmediği için bunların üzerinde durmadığımızı da belirtmek isteriz.” ifadelerine yer verildi. CİHAN

Yorumlar