CPJ, Zeynalov’un sınır dışı kararı: Acilen durdurulmalı

Today’s Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesine Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nden (CPJ) tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
CPJ, Zeynalov’un sınır dışı kararı: Acilen durdurulmalı

Today’s Zaman muhabiri ve blog yazarı Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesine Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nden (CPJ) tepki geldi. CPJ, ‘‘Bir gaztecinin, sosyal medya kullanıcısının ya da blog yazarının fikrini söylemesinden dolayı sınır dışı edilmesini kimse haklı göremez’’ dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) özel açıklamada bulunan CPJ’in Avrupa ve Orta Asya program Koordinatörü Nina Ognianova, Zeynalov’un sınır dışı edilme kararını kimsenin haklı göremeyeceğini söyledi. Ognianova, ‘‘Sınır dışı edilme kararı çok ciddi bir yaptırım. Türk yetkililer acilen alınan bu kararı durdurmalı, bu kişi farklı ülkenin vatandaşı da olsa fikrini açıklamasından dolayı cezaya çarptırılmamalı’’ ifadelerini kullandı.

CPJ olarak dünya genelinde gazetecilerin mesleklerini yerine getirmelerinde yaşadıkları sorunların çözümü için çalıştıklarını hatırlatan Ognianova, ‘‘Verilen karar (Zeynalov’un sınır dışı edilmesi) çok ağır ve bu zaten basın özgürlüğü konusunda karnesi kötü olan Türkiye’nin görünürlüğünü daha da kötü etkileyecek’’dedi.

Türkiye'nin biran önce basın özgürlüğü konusunda uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlemeler yapmasını isteyen Ognianova şöyle devam etti; ‘‘Türkiye çok önemli bir ülke. Jeopolitik konumu önemli ve zengin potansiyelleri var. Türkiye bu potansiyelleri ile dünya haritasında çok önemli roller üstlenebilir. Ancak bunların olabilmesi için Türkiye’nin uluslararası sese kulak vermesi, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüklerinde kısıtlamaları kaldırması ile mümkün olur.’’

Ognianova şunları kaydetti; ‘‘Türkiye’de en tepe yöneticilerin; blog yazarlarını, gazetecileri, sosyal medya kullanıcılarını makamlarından elde ettikleri güç ile birebir baskı uygulaması çok kötü. Hatta farklı sesleri cezalandırıyor, olmaları da ayrı bir konu. Yönetimin farklı seslere, düşüncülere törlans tanıması gerekiyor.’’

Ognianova, ‘‘CPJ olarak Türkiye’de meslek arkadaşlarımızın gazetecilik görevlerini özgürce yapmaları konusunda ciddi endişe içindeyiz’’ dedi.

CPJ’in İnternet Savunucu Koordinatörü Geoffrey King, gazeteci Zeynalov’un sınır dışı edilmesi yolunda alınan kararı incelediklerini bildirdi. CPJ’in bir gazetecinin Twitterı yüzünden sınır dışı edilmesi kararını yakından takip ettiklerini aktaran King, ‘‘Açıkçası, göçmen ya da hiç kimse özgür ifade hakkını kullanılmasına misilleme olarak hükümetin elindeki güç ile yaptırım uygulanmamalı’’ dedi.
CİHAN

Yorumlar