CPJ, rehine krizine getirilen 'haber yasağı'nın kaldırılmasını istedi

New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Türk yetkililerin Musul’daki rehine krizine yönelik getirdiği yayın yasağına tepki gösterdi. CPJ, Başbakan Recep T. Erdoğan ile Türk yetkililere seslenerek sansürün biran önce kaldırılması...

Google Haberlere Abone ol
CPJ, rehine krizine getirilen 'haber yasağı'nın kaldırılmasını istedi

New York merkezli Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Türk yetkililerin Musul’daki rehine krizine yönelik getirdiği yayın yasağına tepki gösterdi. CPJ, Başbakan Recep T. Erdoğan ile Türk yetkililere seslenerek sansürün biran önce kaldırılması çağrısında bulundu.

CPJ adına yazılı açıklama yapan kurumun Avrupa ve Avrasya Programı Koordinatörü Nina Ognianova, Türk yetkilileri Musul krizi üzerindeki sansürü biran önce kaldırmaya çağırdı. "Başbakan Erdoğan ile yetkililere Türkiye’nin biran önce Irak’taki rehine krizini sansürleme girişimini durdurmaya çağırıyoruz." diyen Ognianova, Türk yetkililerden ayrıca basının üstlendiği hayati role de saygı duymalarını istedi.

Hassas konulara getirilen yayın yasağı ile toplumda söylentilerin ve yanlış bilgilerin daha fazla karmaşaya yol açacağı konusunda uyaran Ognianova, bunun da sorunu içinden çıkılmaz hale dönüştüreceğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın pazar günü Trabzon’da yaptığı konuşmanın ardından mahkemenin sansür kararı aldığını hatırlatan CPJ açıklamasında, ‘"Todays Zaman gazetesinin haberine göre Başbakan’ın ‘yazmayın, çizmeyin, konuşmayın’ sözlerinin ardından RTÜK Salı günü sansürün uygulanması ve talimatlara uyulması yönünde açıklamada bulundu. İktidar, yayın yasağını derhal yürürlüğe koydu ancak birçok basın kuruluşu bu yasağı görmezden geldi." denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)’nin de yayın yasağına tepki gösterdiğine dikkat çeken CPJ, halkın özgür haber alma hakkının engellendiğinin altını çizdi. CPJ, medyaya getirilen sansürün Türkiye’de ilk olmadığını bundan önce de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşanılan bombalı saldırıya da yayın yasağı getirildiğini hatırlattı.

CPJ ayrıca açıklamasında yayın yasağına götüren süreci de açıklamasında tek tek özetledi. Başbakan Erdoğan’ın ‘yazmayın, çizmeyin, konuşmayın’ ifadelerinin ardından, Irak’ta rehin tutulan 80 Türk vatandaşıyla ilgili 'her türlü yazılı, görsel ve internet' haberine yayın yasağı konulduğu kurumun açıklamasında yer aldı. Yine CPJ’in açıklamasında yakın zamanda kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı tarafından yayın yasağı istemi ile 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu kararın alındığını duyurdu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından 80 Türk vatandaşının esir alındığının ve bunların 49’unun Musul’daki Türk konsolosluğu çalışanları olduğunun hatırlattığı açıklamada CPJ, mahkemenin sansür kararına gerekçe olarak ‘devletin zafiyeti’ ile ‘rehinelerin hayatının riske edilmesini’ gerekçe gösterdiğine dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar