Çinli yolcu yakınları Malezya’yı ‘’katil’’ ilan etti

8 Mart'ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 17 günün sonunda Hint Okyanusu’nun güneyinde düştüğü açıklanan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçakta bulunan Çinli yolcuların yakınları, Malezya’yı ‘’katil’’ ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
Çinli yolcu yakınları Malezya’yı ‘’katil’’ ilan etti

8 Mart'ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 17 günün sonunda Hint Okyanusu’nun güneyinde düştüğü açıklanan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçakta bulunan Çinli yolcuların yakınları, Malezya’yı ‘’katil’’ ilan etti.

Malezya Başbakanı Necip Rezak’ın dün geç saatlerde aniden düzenlediği basın toplantısında uçağın Hint Okyanusu’nun güneyine düştüğünü açıklaması, Çinli yolcu yakınlarının tepkisini çekti. Uçağın kayıp olmasından bu yana Malezya’nın verdiği bilgilerin tutarsızlığından şikâyet eden yolcu yakınları, son açıklamaya inanmadıklarını dile getirdi.

Pekin’deki Lidu otelinde uçağın kaybolduğu günden beri gelecek iyi bir haber bekleyen ancak son açıklamayla öfkelenen yolcu yakınları, bugün öğle saatlerinde Pekin’deki Malezya Büyükelçiliği’nin önünde toplanarak ellerindeki döviz ve pankartlarla tepkilerini ortaya koydu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride yolcu yakınları, gerçekleri saklamakla suçladıkları Kuala Lumpur hükümeti ve Malezya Havayolları hakkında ‘katiller’ diye slogan attı.

Çinli grup, “Uçağın Hint Okyanusu’nun güneyinde düştüğünü söylüyorlar. Ama uçağı henüz bulamadılar. Neye dayanarak bunu söylüyorlar? Malezya hükümeti 10 gündür aynı tavrını sürdürüyor. Söylediklerine inanmıyoruz. Malezya yönetiminin elinde hiçbir delil yokken yaptığı bu açıklama kabul edilemez.’’ diye tepkilerini dile getirdi.

Üstlerine “MH 370 selametle geri dön” ve ‘’MH 370 için dua’’ yazılı tişörtleri giyen yolcu yakınları, ellerindeki döviz ve pankartlara, “ Neredesin MH 370”, “1,3 milyar kişi seni karşılamak için hazır”, “Uzun süre oldu dön artık” yazıları yazması dikkat çekti. Protestocular, büyükelçilik binasına su şişeleri attı. Binaya girip büyükelçiyle konuşmayı talep eden göstericilerin bu talepleri kabul edilmedi. Bu arada protestocular ve polis arasında kısa süreli arbede de yaşandı.

Malezya yönetimini kendilerinden bilgi saklamakla suçlayan Çinli yolcu yakınları, uçağın kaçırılmış olabileceği ve yolcuların hayatta olabileceklerine yönelik ümitlerini korumaya devam ediyor.

Yakınlarının akıbetiyle ilgili net bir açıklama alamayan yolcu yakınları, gösterinin ardından polis kontrolünde Malezya Havayolları tarafından ağırlandıkları Lidu oteline geri getirildi. Otelde öğle yemeği için toplanan ve kayıp uçakla ilgili beyaz tişört giyen yolcu yakınlarının ağladıkları, üzüntüden yemeklerini yiyemedikleri, sürekli telefonla yeni gelişmeleri izledikleri gözlendi.

ARAMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Polis, özel durumdan dolayı yolcu yakınlarının kaldığı otele gazetecileri almıyor. Adını açıklamayan bir Çinli, oteldeki güvenliğin çok ciddi olduğunu ve yolcu yakınlarının elçiliği protestoya gitme nedenlerinden bahsetti.
Çin, Avustralya ve Fransız uyduları, Avustralya’nın Perth kenti açıklarındaki arama bölgesinde okyanus yüzeyinde uçak enkazı olabilecek bazı parçalar tespit ettiklerini duyurmuş ancak parçaların kayıp uçağa ait olduğu teyit edilmemişti.

Öte yandan Avustralya’nın Perth kenti açıklarında sürdürülen arama çalışmalarına şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle ara verildiği açıklandı.

Diğer taraftan Malezya Havayolları İcra Kurulu Başkanı Ahmed Cevheri Yahya, ''Dün gerçekler açıklandı ve artık bunu kabullenmeliyiz" dedi ancak korkunç trajedinin neden olduğunu bilmediklerini ifade etti.

ÇİN MALEZYA’DAN KANITLARI İSTİYOR

Çin, kayıp yolcu uçağıyla ilgili olarak düştü açıklaması yapan Malezya hükümetinden ilgili bilgi ve kanıtları talep etti.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, kayıp Malezya uçağı ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Çinli Sözcü yaptığı açıklamada, Malezya'dan kayıp uçak ile ilgili bilgi ve kanıt talebini yineledi. Çin'in denizdeki aramalara aralıksız devam ettiğini dile getiren Hong Lei, Güney Hint Okyanusu'na gönderilen gemilerle arama faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağını ifade etti.

Malezya Başbakanının dün geç saatlerde uçağın düştüğünü açıklamasının hemen ardından Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Hangsheng’in Malezya'nın Pekin Büyükelçisi'ni acilen bakanlığa çağırdığını açıklayan Çinli Sözcü, Pekin yönetimi olarak arama çalışmalarına verdikleri destekte geri adım atmayacaklarını söyledi. Hong Lei ayrıca, Malezya tarafından arama kurtarma çalışmaları ve ilgili diğer tüm faaliyetleri sürdürmesini istedi.

Malezya Başbakanı Necip Rezak, söz konusu sonuca, IMMERSAT ve İngiltere Hava Kazaları Soruşturma Bürosu tarafından uydu verilerinin yeni bir yöntemle tekrar analiz edilmesiyle ulaşıldığını belirtmişti. CİHAN

Yorumlar