Çin'in Yolsuzlukla Mücadelesinde "Dış Mihrak" Yok

Çin, ülkenin geleceğini tehdit eden yolsuzlukların üzerine kararla giderken, son olarak üst düzey 8 yetkili hakkında yapılan soruşturmalar mahkemeye intikal etti.

Google Haberlere Abone ol
Çin'in Yolsuzlukla Mücadelesinde "Dış Mihrak" Yok

Mart ayında göreve geldiğinden bu yana yolsuzluklar ve rüşvetle agresif bir mücadele sergileyen Devlet Başkanı Xi Jinping, ilk günden beri yolsuzluğu ülkenin ve partisinin geleceğini tehdit eden en önemli sorun olarak görüyor. Bu kapsamda kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağını vurguluyor. Bunun için de çıkarttığı 8 başlıklı yolsuzluklarla mücadele eylem planını kararlılıkla izliyor. Geçtiğimiz aylarda da üst düzey bir askeri yetkili, devletin çökmesine dış güçlerin değil, önlem alınmaması halinde yolsuzlukların neden olabileceği şeklinde uyarıda bulunmuştu. Yapılan açıklamalar ve alınan tedbirler, Çin'de yolsuzlukların ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor.

Bugüne kadar birçok üst düzey yetkili, bulaştığı yolsuzlukların derecesine göre ölüm, ömür boyu ya da yıllarca sürecek hapis cezasına çarptırıldı, görevden alındı ve mal varlıklarına el konuldu.

Son olarak dün ülkeyi tek başına yöneten Çin Komünist Partisi (ÇKP) disiplin kurulunun yaptığı açıklama, yolsuzluklarla mücadeleyi gözler önüne serdi.

Buna göre, 8 üst düzey yetkili hakkında yapılan incelemenin tamamlandığı ve vakaların adli makamlara iletildiği bildirildi.

ÇKP Merkez Disiplin Denetim Komisyonu (CCDI) ve Denetim Bakanlığı’nın açıklamasına göre söz konusu yetkililerin Zhou Zhenhong, Liu Tienan, Ni Fake, Wang Suyi, Li Daqiu, Tong Mingqian, Yang Kun ve Qi Pingjing olduklarını belirtildi.

Bunların beşinin eyalet yetkilisi, ikisinin de merkezi hükümet departmanı yetkilileri, birinin de bir devlet bankasının üst düzey yöneticisi olduğu kaydedildi.

Söz konusu 8 üst düzey yetkilinin geçen yıl CCDI'nın yaptığı soruşturmada 31 üst düzey yetkili arasında olduğu, 23’ü ile ilgili de incelemenin sürdüğü ifade edildi. 23 kişi arasında ise Kamu Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu eski Başkanı Jiang Jiemin ve geçen gün görevden alınan Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Li Dongsheng'ın da bulunduğu açıklandı.
Geçen yıl ÇKP'nin disiplin kurulu, ülke genelinde 182 bin yetkiliyi cezalandırdı ve bu sayı 2012'ye oranla yüzde 13,3 fazla.

Açıklamada, 182 bin kişiden 150 bininin parti disiplin cezasına, 48 bin 900'ünün de idari cezaya tabi olduğu belirtildi.

MİLYARLARCA DOLAR YURT DIŞINDAKİ BANKALARDA

Devlet Başkanı Xi, yolsuzlukla mücadele gündemini birinci sıraya koymuş, bunu önümüzdeki 10 yılda en büyük milli hedef olarak belirlemiş ve “sıfır müsamaha” sloganıyla yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidileceği mesajını vermişti.

Yönetim, bu amaca yönelik 5 yıllık bir plan yayınlamış ve buna göre rüşvet cezalarının artırılması ve yolsuzluk soruşturmalarının daha ciddi yürütülmesi istenmişti.

Ekonomik gelişmeye paralel olarak artan yolsuzluklar, toplumda ciddi rahatsızlık oluşturuyor. Öyle ki, yolsuzluklara bulaşanların paralarını yurt dışındaki bankalara yatırdıkları belirtiliyor.
Çin, ne pahasına olursa olsun, yolsuzluğun her türlüsüne karşı savaş açmış durumda.

Topluma nüfuz etmiş yolsuzluğu engellemek amacıyla resmi görevlilerin, yasadışı görüşme ve bağlantılara ev sahipliği yapan özel kulüplere üyeliğini ve ziyaretini yasaklamıştı.

Yolsuzluklar ve rüşvet nedeniyle halkın gözünde kredi kaybeden ÇKP temsilcilerinin eşleri ve çocuklarının mal varlıkları ve iş durumlarını açıklamaları istenmiş, verilen resmi yemeklerden cenaze törenlerine ve hediyeleşmeye kadar yetkililere birçok konuda yasaklar getirilmişti.

7 YILDA 200 BİNDEN FAZLA RÜŞVET VE ZİMMETE PARA GEÇİRME SORUŞTURULDU

Çin yönetimi, sadece 2003 - 2010 yılları arasında 200 binden fazla rüşvet ve zimmete para geçirme vakasını soruşturdu. Dünyanın en hızlı büyüyen ve bu büyümesiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin'de, ekonomik büyümeyle yolsuzluklar artarken, zengin - yoksul arasındaki fark da açılmaya devam ediyor.

ÇİN'DE YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE BAĞIMSIZ BİRİM YOK

Çin'de yolsuzluklarla mücadele edecek bağımsız birim henüz bulunmuyor. Yetkililerle ilgili yolsuzluklar, ÇKP disiplin kurulu tarafından araştırılıyor ve duruma göre vakalar savcılığa devrediliyor. Yolsuzluk ve rüşvetten bazı üst düzey yetkililer idam ya da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

BAZI YOLSUZLUK VAKALARI VE CEZALAR

Çin'in Hunan eyaletine bağlı Hengyang şehrindeki 512 meclis üyesi, görevden alınan diğer 56 milletvekilinden seçim sonuçlarını değiştirmek için rüşvet aldıklarının anlaşılmasını üzerine istifa etmişti. Seçim yolsuzluğu için verilen rüşvetin toplam tutarı 110 milyon yuan (39 milyon TL) olarak açıklanmıştı.

Guizhou şehri il karayolu geliştirme şirketinin eski bir disiplin yetkilisi olan Tang Chungang, 2004 yılından bu yana aldığı 4,93 milyon yuan (yaklaşık 800 bin dolar) rüşvetten Mayıs ayında 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Heilongjiang eyaletinin disiplin ajansı eski yetkilisi Zhu Mingyi ise 2007 yılında aldığı 600 bin yuan (100 bin dolar) rüşvet sebebiyle 2009'da 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki demiryolları eski üst düzey yetkilisine 21,48 milyon dolar rüşvet almaktan iki yıl ertelemeli ölüm cezası verilmişti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun'e iki yıl ertelemeli idam cezası verilmişti. Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu'nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti.

Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ve Çin'in gelecekteki lideri olarak görülen ÇKP'nin eski politbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai, geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı. 

Yorumlar