Çin'in haritası gerginliğe sebep oldu

Çin’nin Güney Çin Denizi’ni ve adaların neredeyse tamamını kendi sınırları içinde gösteren yeni bir harita yayınlaması Güneydoğu Asya'daki gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Yeni haritada Çin’in sınırları Vietnam, Filipinler...

Google Haberlere Abone ol
Çin'in haritası gerginliğe sebep oldu

Çin’nin Güney Çin Denizi’ni ve adaların neredeyse tamamını kendi sınırları içinde gösteren yeni bir harita yayınlaması Güneydoğu Asya'daki gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Yeni haritada Çin’in sınırları Vietnam, Filipinler ve Malezya kıyılarına kadar uzanıyor.

Vietnam Çin’in bu haritayı yayınlamasını şiddetle kınadı. Vietnam Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yayınlanan yeni haritanın uluslararası hukuku ve Vietnam’ın ulusal egemenliğini açık bir şekilde ihlal ettiği belirtildi.

Vietnam Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Le Hai Binh, Çin’i Vietnam'a ait iki adayı Çin arazi kayıt sistemine ekleyerek bölgede gerginliği tırmandırıcı hareketler yapmakla suçladı.

Filipinler de Çin’nin yayınladığı yeni haritanınyı uluslararası hukuku çiğnediğini ve kabul edilemez olduğunu açıkladı. Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi’ndeki tansiyonun nedeni Çin’in ‘’Yayılmacı Hırsı’’ olduğunu iddia etti.

Bu arada Çin Dışişler Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying konuyla ilgili, "Burdaki amaç Çin halkına hizmet etmektir, niyetlere gelince de fazla ilişkilendirmelere gerek yok.’’ dedi.

Güney Çin Denizi’ndeki tansiyon özellikle son aylarda Çin ile Vietnam ve Filipinler arasında yükselmeye başladı. Son olarak Çin’in Vietnam ile ihtilaflı bölgeler arasında olan Şişa adalarına petrol tesisi kurması gerginliği iyice yükseltmiş, Vietnam'da kanlı Çin karşıtı protestolar düzenlenmesine neden olmuştu. Bu protestolarda Vietnam’daki Çin vatandaşlarına ait iş yerleri ve fabrikalar ağır hasar görmüştü. Güney Çin Denizi’nde de Vietnam ve Çin’e ait gemiler arasında sürtüşmeler yaşanmıştı.

CİHAN

Yorumlar