Çin’den İran ile askeri işbirliği

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan Çin’de temaslarda bulunuyor. Dehkan, başkent Pekin’de bugün Çin Komünist Partisi Merkezi Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı Fan Changlong ile görüştü.Çin medyasına göre görüşmede Fan, iki ülke arasındaki...

Google Haberlere Abone ol
Çin’den İran ile askeri işbirliği

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan Çin’de temaslarda bulunuyor. Dehkan, başkent Pekin’de bugün Çin Komünist Partisi Merkezi Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı Fan Changlong ile görüştü.

Çin medyasına göre görüşmede Fan, iki ülke arasındaki ilişkileri yeni düzeye taşımak için İran ile el ele vererek, karşılıklı siyasi güveni artırmaya ve gerçekçi işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını söyledi. İran ordusuyla ilişkilere büyük önem verdiklerini kaydeden Fan, askeri ilişkilerin geliştirilmesine aktif bir tavırla yaklaştıklarını söyledi.

İran Savunma Dehkan ise, Çin ordusuyla ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını ve iletişim ve işbirliğinin yeni başarılarını beklediğini söyledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında bu göreve gelmesinden bu yana Çin'e ilk kez gelen Dehkan, Çin Savunma Bakanı Chang Wanquan davetlisi olarak geldiği Pekin’de dört günlük resmi ziyaretine Pazar günü başlamıştı.

Bu arada Çin’in devlet müşaviri ve dışişleri eski Bakanı Yang Jiechi da İran Savunma Bakanı Dehkan’ı bugün kabul etti. Görüşmede ikili işbirliğinin derinleştirilmesinin ele alındığı kaydedildi.

Çin medyasına göre, görüşmede Yang, geçen Eylül ayında Bişkek’te Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin görüşmesinin ilişkilerin gelecekteki gelişimini doğru yönde gösterdiğini söyledi.

Yang, İran’ın nükleer meselesinin kapsamlı ve uygun bir çözüme kavuşturulması için Çin’in aralıksız çabaya devam edeceğini vurgulayarak, ülkesinin İran'ın nükleer programı konusundaki tutumunu yineledi.

Dehkan ise İran tarafının, bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak amacıyla iki ulus ve ordunun çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek ve genişletmek istediğini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar