Çin’den Güney Kore ve Japonya’ya tepki

Hava savunma sahasını tek taraflı genişleterek Uzakdoğu'da yeni gerilime sebep olan Çin'in ardından Güney Kore’nin de benzer bir adım atmasına Pekin yönetiminden tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’den Güney Kore ve Japonya’ya tepki

Hava savunma sahasını tek taraflı genişleterek Uzakdoğu'da yeni gerilime sebep olan Çin'in ardından Güney Kore’nin de benzer bir adım atmasına Pekin yönetiminden tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken, Seul’ün söz konusu adımından ‘’üzüntü’’ duyduklarını açıkladı.

Seul yönetimi, dün yeni hava savunma sahasını (KADIZ) Çin'in de üzerinde hak iddia ettiği ve kendi hava savunma alanı içerisine aldığı bir adacığı içerecek şekilde genişlettiğini bildirmişti.

Konuyla ilgili konuşan Hong, Pekin’in Seul ile ADIZ ve KADIZ ile ilgili iletişimini sürdürdüğünü kaydetti. Çin Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının ilk kez Güney Kore’ye tutumlarını ilettiği ve Seul’den meseleyi dikkatli ve uygun bir şekilde ele almasını istediklerini belirten Hong, ülkesinin Seul ile eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Seul, hava savunma sahasını kapsayan yeni kararın 15 Aralık'tan itibaren geçerli olacağını ve komşu ülkeleri bu konuda bilgilendirdiklerini bildirmişti. Söz konusu kayalıkların denetimi Güney Kore’nin kontrolünde bulunuyor.

Seul yönetimi, böylelikle 1950-53 yılları arasında yapılan Kore Savaşı’ndan sonra müttefiki ABD'nin 1951'de belirlediği hava savunma bölgesinin sınırlarını ilk kez değiştirmiş oluyor.

Ticari havayolu şirketlerine Çin’in ilan ettiği kurallara uyması çağrısı yapan Seul yönetimi, Çin’in ilan ettiği hava sahasını tanımadığını açıklamış ve bölgeye Japonya ve ABD gibi savaş uçakları göndermişti.

Socotra (Çin Suyan ismini kullanıyor) kayalığının su altındaki bir kayalık olduğunu ve bir toprak yada arazi olmadığını belirten Hong, bu nedenle toprak iddiasının geçerli olamayacağını ve bunun Çin ile Güney Kore arasında uzlaşma (konsensüs) olduğunu dile getirdi.

Söz konusu kayalıkların, Çin ile Güney Kore arasında örtüşen münhasır ekonomik bölgede (EEZ) su altında kalan kayalıklar olduğunu söyleyen Hong, Doğu Çin Denizi'ndeki söz konusu meselenin sadece iki ülke arasındaki deniz sınır sınırlandırılması yoluyla ele alınabileceğini de sözlerine ekledi.

ÇİN’DEN JAPONYA’YA ‘’MİLİTARİST DEVLET’’ TEPKİSİ

Öte yandan Hong, Japonya'nın Çin Büyükelçisinin Çin için söylediği, ‘’Militarist devlet’’ sözlerinden büyük hoşnutsuzluk duyduklarını söyledi. Sözcü, Japon yetkilinin siyahla beyazı karıştırıp, Çin'e saldırmasının temelsiz olduğunu ifade etti.

Hong ayrıca, Doğu Çin Denizi sorununda gerçeklerin son derece net olduğunu vurgulayarak, Tokyo’nun suçlamasının mantığının bulunmadığını savundu.

Sözcü Hong konuşmasında, Japonya Savunma Bakanı Onodera İtsunori’nin geçen gün Filipinler Savunma Bakanı Voltaire Gazmin'le görüşmesindeki ‘’ Çin’in, Güney Çin Denizi Hava Savunma Tanıma Sahası (ADIZ) oluşturması bölgesel gerginliğe yol açabilir. Bundan büyük kaygı duyuyoruz. Uluslararası toplum, Çin'in bu adımına karşı çıkmalı’’ yönündeki sözlerine de tepki gösterdi. Hong, Çin'in devlet güvenliğini korumada kararlı olduğunu ve hiç bir ülkenin buna müdahale etmemesi gerektiğini vurgulayarak, bazı ülkelerin bölgesel zıtlaşmayı kışkırtmayı amaçlayan söz ve hareketlerine kararlılıkla karşı çıktıklarını söyledi.

JAPON MECLİS ÜYESİ ÇİN’DE UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞINDAN YAKALANDI

Öte yandan Çin medyasına göre, ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinde polis, Aichi vilayetinin Inazawa şehri belediye meclis üyesi Takuma Sakuragi (70) ve diğer iki yabancıyı, Çin'den Japonya'ya üç kilogramdan fazla yasa dışı uyuşturucu metamfetamin götürürken gözaltına aldı. Savcılık, 31 Ekim tarihinde Guangzhou’daki havaalanında Sakuragi’nin bavulunda uyuşturucu bulunduğunu, diğer iki zanlının da 18-19 Kasım tarihinde yakalandığını açıkladı. CİHAN

Yorumlar