Çin’de üst düzey rüşvet ve yolsuzluk gözaltıları

Çin’de rüşvet ve yolsuzluk operasyonları hız kesmeden devam ediyor.Aralarında Komünist Partisi’ndeki üst düzey yetkililerden, eyalet valilerine, devlet televizyonun ünlülerinden büyük devlet şirketlerin yöneticilerine kadar çok sayıda...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de üst düzey rüşvet ve yolsuzluk gözaltıları

Çin’de rüşvet ve yolsuzluk operasyonları hız kesmeden devam ediyor.

Aralarında Komünist Partisi’ndeki üst düzey yetkililerden, eyalet valilerine, devlet televizyonun ünlülerinden büyük devlet şirketlerin yöneticilerine kadar çok sayıda kişi yolsuzluğa bulaşmak ve rüşvet almaktan soruşturma geçiriyor.

Son olarak Yüksek Halk Savcılığı (SPP), Kamu Varlıkları Denetim ve Yönetim Komisyonu Başkanı Jiang Jiemin, Çin Milli Petrol Şirketi eski genel müdür yardımcısı Wang Yongchun ve Kamu Güvenliği eski Bakan Yardımcısı Li Dongsheng hakkında rüşvet almaktan inceleme başlattı.

Devlet medyasına göre, SSP, söz konusu kişilere karşı zorlayıcı önlemler alındığını bildirdi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, göreve geldikten sonra yolsuzluk ve rüşvetin üzerine taviz vermeden gidileceğini söylemişti.

ÜNLÜ TELEVİZYONCU DA GÖZALTINA ALINDI

Devlet televizyonu CCTV’nin finans kanalı popüler sunucusu ve ünlü gazeteci Rui Chenggang, hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle canlı yayından bir saat önce gözaltına alındı.

Pekin Haberleri Gazetesi’ne göre, röportajlarında ulusalcı tavrı ve 'Yeni Çin'in yüzü' olarak bilinen Rui’i, önceden haber verilmeksizin savcılar tarafından götürüldü ve programdaki koltuğu boş kaldı

Son günlerde çıkan iddialara göre, kanalda çalışan birçok üst düzey isim, yolsuzluğa bulaştı. Bunların başında ise hakkındaki suçlamaları kabul eden ve tutuklanan CCTV finans ve ekonomi kanalının başkanı Guo Zhenxi ve yapımcı Tian Liwu geliyor. Rui’in, bu kişilerle yakın ilişkisi olduğu da ifade ediliyor. Kanalda şu ana kadar 8 kişi, haklarındaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla gözaltına alınmış durumda.

36 yaşındaki Rui, 2003 yılında CCTV İngilizce kanalına katıldı ve kısa zamanda şöhret oldu. Rui, 2007 yılında Pekin’deki tarihi İmparatorluk Sarayı’na (Yasak Şehir) ABD’nin Starbucks kafeterya zincirinin açılması ve bunun da Çin kültürünün erozyonu olduğu eleştirisiyle gündeme gelmişti. Rui, 2010 yılında da G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama’ya soru sormuştu. CİHAN

Yorumlar