Çin, yolsuzlukla mücadeleyi artırıyor

Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele eden ve son olarak Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısına inceleme başlatan Çin, şimdi de resmi görevlilere yeni sınırlamalar getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Çin, yolsuzlukla mücadeleyi artırıyor

Yolsuzluk ve rüşvetle mücadele eden ve son olarak Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısına inceleme başlatan Çin, şimdi de resmi görevlilere yeni sınırlamalar getirdi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP), topluma nüfuz etmiş yolsuzluğu engellemek amacıyla resmi görevlilerin, yasa dışı görüşme ve bağlantılara ev sahipliği yapan özel kulüplere üyeliğini ve ziyaretini yasakladı.

Göreve geldiğinden bu yana yolsuzlukla agresif bir mücadele sergileyen Devlet Başkanı Xi Jinping, sorunun çok ciddi olduğunu ve partinin gücünü etkileyebileceği uyarısında bulundu. Daha önce de Çinli liderler, ülkeyi ve ÇKP’yi çökertecek en büyük etkenin yolsuzluk olduğunu bildirmişti.

Daha önce, verilen resmi yemeklerden cenaze törenlerine kadar her şeyin üzerine giden Devlet Başkanı, dikkatini şimdi de Çin'de hızlıca çoğalan ve görünürde toplanma ve sosyalleşme için yer sunan özel kulüplere çevirdi.

Yolsuzlukların nasıl bir neticeyle sonuçlanacağının farkında olan ÇKP’nin yolsuzlukla mücadele birimi olan Disiplin Denetim Merkez Komisyonu, söz konusu kulüplere gidenlerin, sert cezalara maruz kalacaklarını duyurdu.

Bazı parti görevlilerinin özel kulüpleri sık sık ziyaret ettiğini belirleyen komisyon, bunun parti, politik çalışma düzeni ve sosyal etik üzerinde ciddi negatif etkisi olduğunu vurguladı.

Komisyon açıklamasında, "Kulüpler kanun dışı kuruldu ve faaliyet halinde; kamu yararını hiçe saymakta ve israf ve yolsuzluğa yataklık yapmaktadır." ifadesini kullandı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua, kamu kaynaklarıyla tarihi binalar ve parklarda kanun dışı açılan ve zenginlerin ziyaret ettiği kulüplerin Çinliler arasında artan bir tepkiye neden olduğunu duyurdu.

KAMU GÜVENLİĞİ BAKAN YARDIMCISI DA MERCEK ALTINDA

Çin Komünist Partisi Disiplin Denetim Merkez Komisyonu, ‘’şüpheli ciddi hukuk ve disiplin ihlali’’ nedeniyle Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Li Dongsheng ’a soruşturma başlatmıştı.

Li, ayrıca dini mezhepler ile ilgili konuları ele alma ve önleme grubunun da başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Öte yandan Guangzhou şehrinin vali yardımcısının da ‘’ciddi disiplin ihlalleri’’ nedeniyle hakkında soruşturma yürütülüyor.

Ülkenin kanayan yarası haline gelen yolsuzluklar ve rüşvetle mücadelede kararlılık gösteren Çin yönetimi, Şanghay şehrinin eski sağlık komisyonu yardımcısını rüşvetten gözaltına almıştı.

ÇİN YÖNETİMİ YOLSUZLUKLARI AFFETMİYOR

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, göreve geldiği günden itibaren ülkedeki yolsuzlukların üzerine gidileceği mesajları veriyor.

Sadece 2003-2010 yılları arasında 200 binden fazla rüşvet ve zimmete para geçirme vakasını soruşturan Çin, yolsuzluğun siyasi istikrara büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, bunu aynı zamanda çözülmesi en öncelikli sorun olarak görüyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ve bu büyümesiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin’de, ekonomik büyümeyle yolsuzluklar artarken, zengin-yoksul arasındaki fark da açıldı.

EŞ VE ÇOCUKLARA DİKKAT EDİLSİN

Yolsuzluklar ve rüşvet nedeniyle halkın gözünde kredi kaybeden ÇKP temsilcileri, şimdilerde diken üstünde. ÇKP yönetimi, son olarak yetkililerden varlıklarını açıklamalarını istemişti. Buna göre, yeni atanan yetkililerden, eşleri ve çocuklarının iş durumu, varlıklar ve uluslararası seyahat sicillerini açıklamasını istenmişti. Karar ise ülkeyi tek parti olarak yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) disiplin komitesi tarafından yayınlanmıştı.

Son olarak Hubei Eyaleti Vali Yardımcısı Guo Youming, ‘’ciddi disiplin ihlalleri" şüphesiyle görevden alındı. Bu adımın da yolsuzlukla mücadele kapsamında atıldığı kaydediliyor.

Yolsuzluk ve rüşvetten dolayı bazı üst düzey yetkililer idam yada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bunun en çarpıcı örneği ise geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun’e verilen iki yıl ertelemeli idam cezası olmuştu.

Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu’nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti. CİHAN

Yorumlar