Çin sokaklarında artık silahlı polisler boy gösterecek

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, artan kamu güvenliği sorunları karşısında daha çok silahlı polisin ülke genelindeki merkezi yerlere konuşlandırılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Çin sokaklarında artık silahlı polisler boy gösterecek

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, artan kamu güvenliği sorunları karşısında daha çok silahlı polisin ülke genelindeki merkezi yerlere konuşlandırılacağını açıkladı.
Polisin şehrin sokaklarında, tren istasyonları, havaalanları, alışveriş merkezleri, okullar ve hastaneler gibi kalabalık mekânlarda silahlı devriye gezeceği kaydedildi. Bakanlığın açıklamasında, silahlı polislerin söz konusu mekânlarda olmalarının, olaylara acil müdahale ve şiddet suçlarıyla etkin mücadeleye olanak sağlayacağı ifade edildi.

Söz konusu adıma gerekçe olarak ise ülke genelinde artan şiddet olayları gösterildi.
Ülkenin güneybatısındaki Kunming şehrinde 1 Mart’ta gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 29 kişi ölmüş, 143 kişi yaralanmıştı. Bakanlık, silahlı polislerin özel eğitimli ve düzenli devriye için donatılacağını ve duruma göre silahını kullanabileceğini bildirdi.

Polisin silah kullanımına dair yönetmeliğe göre, polis, kamu güvenliğine ciddi tehdit oluşturacak 15 acil olay sırasında uyarılara uyulmaması durumunda ateş açabiliyor. Söz konusu durumlar kundaklama, cinayet, rehin alma, uçak kaçırma ve mühimmat hırsızlığını da içeriyor.
Çin’in finans ve ticaret merkezi konumundaki Şanghay şehrinde de tabancalarla donatılmış 1000 polis, şehrin caddeleri ve kilit yerlerinde devriye gezmeye başladı.
1 Mayıs’tan itibaren de ülkenin doğusundaki Jiangsu eyaletinin 13 şehrinde de 4 bin silahlı polis ve 12 bin yardımcı personel, 24 saat devriye gezecek.
Çin medyasına göre, eyaletin Changzhou şehrinde silahlı polislerin Mart ayında devriye gezmesiyle birlikte 2012’ye oranla soygun vakaları yüzde 15, otomobil hırsızlığı yüzde 47, şantaj yüzde 71, yankesicilik de yüzde 48 düşüş gösterdi.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, Nisan ayında bir genelge yayımlayarak, yerel yetkililere, polislere silah kullanım eğitimini ve silahlı polislerin sayılarını arttırmalarını istedi.

CİHAN

Yorumlar