Çin, Mao’nun 120. yaş gününü anıyor

Çinliler, efsanevi liderleri Mao Zedong’un 120. yaş gününü kutluyor.Anma dolayısıyla Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın da aralarında bulunduğu Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) polütbüro üyeleri ile diğer üst düzey yetkililer, Tiananmen mey.

Google Haberlere Abone ol
Çin, Mao’nun 120. yaş gününü anıyor

Çinliler, efsanevi liderleri Mao Zedong’un 120. yaş gününü kutluyor.

Anma dolayısıyla Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın da aralarında bulunduğu Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) polütbüro üyeleri ile diğer üst düzey yetkililer, Tiananmen meydanında bulunan Mao’nun anıt mezarını ziyaret etti.

1976 yılında hayata gözlerini yuman Mao’nun yaş günü dolayısıyla ülke medyasında eskiye oranla değişiklik görüldü.

ÇKP’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi, kapağında Mao’nun doğum günü haberine değinmezken, iç sayfalarda Mao’ya yer verdi.

Gazete, iç sayfalarında Mao’yu övdüğü makalede, Mao’dan “büyük bir vatansever ve kahraman” diye bahsetti. Gazetede ayrıca, Mao’yu anmanın en iyi yolunun ekonomik reformları ilerletmek olduğu vurgusu yaptı.

Öte yandan binlerce kişi, 1893’te Mao’nun doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Hunan eyaletinin Shaoshan kasabasında saatlerce süren havai fişek gösterisini izlemek için toplandı. Kutlama için 12 projeye yaklaşık 330 milyon dolar para harcandığı da belirtildi.

Mao,1958-61 yıllarındaki ‘Büyük İleri Atılım’ olarak bilinen kuraklık döneminde çiftlikleri kolektifleştirmiş ve böylece milyonlarca insanın açlıktan ölmesine neden olmuştu. 1966-76 yılları arasındaki Çin Kültür Devrimi’nde de ülkedeki entelektüeller ve orta sınıf, Mao’nun politikaları gereği ya uzaklaştırıldı ya da öldürüldü. Çin’in eski Başbakanı Wen Jiabo da Mart ayındaki Çin meclisinin yıllık olağan toplantısında, görevinden alınıp, hapse atılan polütbüro üyesi ve Mao yanlısı Bo Xilai konusunda ‘’Kültür Devrimi sırasındaki acıların yeniden yaşanmasını istemediklerini’’ söylemişti.

Cumhurbaşkanı Xi de Mao’nun politikalarının kurbanı olmuştu. Xi’nin asker olan babası, Kültür Devrimi yıllarında Mao tarafından hapse attırılmıştı. Xi de diğer milyonlarca şehirli genç kişi gibi kırsal kesime gönderilip, çiftçi olarak yaşamaya zorlanmıştı.

Xi, Mao’nun doğduğu Hunan’ı ziyareti sırasında kutlamaların ‘’ağırbaşlı, basit ve yapıcı’’ olması gerektiğini söylemişti.

Ülkede reformcuların, suç işlediği gerekçesiyle Mao’nun anılması gerekmediğini düşündüğü, Mao yanlılarının ise kutlamaların yetersiz olduğu görüşünü savunduğu ifade ediliyor.

Ancak ülkede hala bir idol olan Mao konusunda politikacılar, reformların başladığı 1978’den itibaren Mao’yu övme ile büyük acılar yaşatan politik kararları arasında denge kurmak zorunda kalıyor. CİHAN

Yorumlar