Çin, Japonya’ya ateş püskürdü

Çin, Yasukuni anıtını Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ziyaret etmesini sert bir dille kınadı.

Google Haberlere Abone ol
Çin, Japonya’ya ateş püskürdü

Çin, Yasukuni anıtını Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ziyaret etmesini sert bir dille kınadı.

Japonya Başbakanı Abe'nin önceki gün Tokyo’da, Japonya’nın saldırganlığının bir sembolü olarak görülen ve savaşlarda ölen 2,5 milyon Japon askeri için yaptırılan Yasukuni Anıtı’nı ziyaret etmesi Çin’in sert tepkisini çekmeye devam ediyor. Çin’in Devlet Müşaviri ve eski Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, devlet televizyonu CCTV’deki demecinde Japonya’yı söz konusu ziyaretten dolayı sert bir dille kınadı.

Yang, ziyaretin, "Japon militaristlerin ve sömürgeci yönetimin saldırısına maruz kalan dünya halklarının duygularını incittiğini’" söyledi. ‘"Abe'nin ziyareti, dünyada barışı seven halkları kışkırttı, uluslararası hukuku ve insanların vicdanını kaba bir biçimde çiğnedi.’’ diyen Yang, Abe’nin aynı zamanda, dünyanın faşizmle mücadele savaşından zaferle çıktıktan sonra Birleşmiş Milletler tüzüğü temelinde oluşturulan uluslararası düzene de çılgınca meydan okuduğunu savundu.

Abe'nin Japonya başbakanı olduğunu hatırlatan Yang, bu ziyaretin Japonya’nın asla bir iç meselesi ya da küçük bir ferdi bir eylem olamayacağını kaydederek; bunun, saldırganlık-anti saldırganlık, hak-batıl ve karanlık-aydınlığı ilgilendiren büyük bir doğru-yanlış meselesi olduğunu ifade etti.

Yang, Japon Başbakanı Abe'nin ülkesini, hem dünyanın hem de kendi halkının temel çıkarlarına zarar verecek tehlikeli bir yola sokmakta olduğunu vurguladı. Yasukuni meselesinin Japon yönetiminin, Japon militaristlerin işgallerinden ve sömürgeci yönetim tarihinden ders alıp almadığı ile ilgili bir sorun olduğunu da ifade den Yang, "Çin halkına, Asya ve dünya halklarına hakaret edilemez. Abe kendi hatasını kabul edip düzeltmeli." ifadelerini kullandı.

Abe’nin ziyareti, kendisinin göreve gelmesinin birinci yıldönümüne denk geliyor. Son olarak Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Japon müttefik kuvvetlerinin şartsız teslim olduğu 1945’teki tarihin yıldönümüne denk gelen 15 Ağustos 2006’da söz konusu tapınağı ziyaret etmişti. Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda Çin ve Kore Yarımadası'nın büyük bölümünü işgal etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’nda işlenen suçlardan dolayı hüküm giyen Japon 14A Sınıfı’nın da dahil olduğu askerler için inşa edilen söz konusu tapınağa yapılan ziyaretler, başta Çin olmak üzere Japonya’nın savaş yıllarında istila ettiği ülkelerin tepkisini çekiyor. Anıtta ayrıca 1948'de savaş suçlarından idam edilen dönemin Japonya Başbakanı General Hideki Tojo da anılıyor. CİHAN

Yorumlar