Çin Başbakanı Li: Ekonomik krizi çıkmayacak

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkede yaşanan risklere rağmen bir finans krizi çıkmayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Çin Başbakanı Li: Ekonomik krizi çıkmayacak

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkede yaşanan risklere rağmen bir finans krizi çıkmayacağını belirtti.

Çin meclisinin kapanış töreninin ardından yerli ve yabancı basın mensuplarının karşısına çıkan Li, ekonomik hedefler ve ülkenin karşı karşıya bulunduğu finansal risklerle ilgili soruları yanıtladı.

Çin’de ekonomik risklerin asgariye indirilmesi ve kriz çıkmaması için denetim ve yönetimin güçlendirileceğini vurgulayan Li, ekonomik resesyondan kaynaklanan endişelere karşın, başlıca ekonomik hedefleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Finans ve borç risklerine büyük önem verdiklerini kaydeden Çin Başbakanı, ‘’2013 yılında hükümet borçlarına dönük kapsamlı incelemeler sonucunda borç riski hâlen kontrol altında ve bu uluslararası uyarı sınırını aşmadı’’ dedi. Li, 2013 yılında ekonomide yaşanan durgunluğun bir dizi sıkıntıyı beraberinde getirdiğini kabul ederek, söz konusu zorlukların üstesinden gelmek için, makro düzenlemelerle ekonominin sağlıklı gelişmesini sağladıklarını ifade etti.

EKONOMİK BÜYÜME İLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER-

Li, 2013 yılında ekonomide görülen durgunluktan ders aldıklarını ve bu yıl ekonominin sağlıklı şekilde gelişmesini sağlayacaklarını dile getirdi.

Bu yılki en düşük büyüme hedefini açıklamaktan sakınan Li, engeller olmasına rağmen büyüme hedefini makul bir seviyede tutacak kabiliyette olduklarını belirtti. "Çin ekonomisiyle ilgili bazı kötümser görüşler var. Geçen yıl teşvik adımları olmadan hedeflerimizi yakaladık. Bu yüzden bu yıl neden başarmayalım ki?’’ diye konuştu.,

Çin’in istihdam, halkın geçimi ve gelir eşitliğinin sağlanması için bu yılki ekonomik büyüme hedefini yüzde 7,5 olarak belirlediğini hatırlatan Başbakan Li, ülkesinin her yıl kentlerde 10 milyonu aşkın, kırsal kesimde ise 6-7 milyon köylüye iş olanağı sağlamak zorunda olduğunu ve bunun ancak uygun bir ekonomik büyüme ile gerçekleşebileceğini kaydetti.

Kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) büyümesinden ziyade halka doğrudan kazanç getirecek bir büyümeyi istediklerini vurgulayan Çin Başbakanı, yüzde 7,5’lik tahmini büyüme hedefinin esnek olduğunu ve en düşük büyümenin, halkın yaşamı için gelir artışını garanti altına almak adına yeterli istihdam oluşturmak olduğunu aktardı.

EN BÜYÜK ZORLUK EKONOMİK DÜŞÜŞTEKİ BASKI

Li, 2013 yılındaki en büyük zorluğun da ekonomik düşüşteki baskı olduğunu söyledi, "Fakat Çin bunun üstesinden geldi ve yüzde 7,7 büyüme yakaladı." dedi.

Bu yıl ekonomik kalkınmanın yeterliliği, kaliteli büyüme, hava kirliliğiyle mücadele ve enerji tasarrufu gibi birçok karmaşık sorun bulunduğunu dile getiren Başbakan Li, bunlarla yüzleşilmesi gerektiğini belirtti.

Batı medyasında, Çin merkezi hükümetin vergi gelirinin önceki yıla göre azaldığı ve finansal sistemdeki açıklardan dolayı Çin ekonomisinin sert düşüş yaşayarak yüzde 3-4 oranında büyüyeceği yorumu yapılmıştı.

Başbakan Li, istihdam ve enflasyon oranlarının kırmızı çizgiyi geçmediğini, reformların güçlendirilmesiyle piyasanın rolünün artırıldığını kaydetti.
CİHAN

Yorumlar