CIA görevlisi vatandaşlık hakkını kullandı, kariyerini yaktı

Uzun yıllar Afrika, Afganistan ve Irak gibi bölgelerde çalışan CIA görevlisi Jeffrey Scudder’in kariyerini sona erdiren olay, teşkilatın tarihi dökümanların muhafaza edildiği departmanda görevlendirilmesiyle başladı. İlgili birimde çalışmaya...

Google Haberlere Abone ol
CIA görevlisi vatandaşlık hakkını kullandı, kariyerini yaktı

Uzun yıllar Afrika, Afganistan ve Irak gibi bölgelerde çalışan CIA görevlisi Jeffrey Scudder’in kariyerini sona erdiren olay, teşkilatın tarihi dökümanların muhafaza edildiği departmanda görevlendirilmesiyle başladı.

İlgili birimde çalışmaya başladıktan sonra, önemli bazı tarihsel olaylarla ilgili yüzlerce belgenin üzerindeki gizlilik tahditinin kalkmış olmasına rağmen kamuoyuyla paylaşılmadığını fark eden Scudder, Amerikan vatandaşlarının sahip olduğu bilgi edinme yasasından (Freedom of Information Act) yararlanarak söz konusu tarihsel olaylarla ilgili belge ve bilgileri edinmek üzere müracaatta bulundu.

Bir süre sonra istediği belge ve bilgileri yasal hakkı gereği edinen CIA görevlisi Scudder’ın mesleki kariyeri ise bu olaydan sonra son buldu.

Washington Post Gazetesi’nin haberine göre, Scudder ve ailesi FBI tarafından izlendi, kişisel bilgisayarlarına da el konuldu ve CIA yönetimi tarafından emekli olmaya zorlandı.

Scudder’in istediği dökümanların arasında, ‘Pearl Harbor’dan ve Sovyet televizyonundan öğrenilecek istihbarat dersleri’ başlıklı dökümanların da olduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde gizlilik dereceli belgeler, üzerindeki zaman sınırlamasının kalkmasının ardından Ulusal Güvenlik Arşivi'ne gönderilerek kamuoyunun bilgisine sunuluyor.

CİHAN

Yorumlar