Cenevre Buluşlar Fuarı'nda Türk profesöre altın madalya

42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na katılan Türk Patent Enstitüsü fuara katıldığı üç buluşu ile ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Cenevre Buluşlar Fuarı'nda Türk profesöre altın madalya

42. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı'na katılan Türk Patent Enstitüsü fuara katıldığı üç buluşu ile ödüle layık görüldü.

Prof. Dr. Bülent Oran'ın "Kalıcı total yapay kalp cihazı" ve Tolga Erden'in "Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı" buluşları jüri tarafından altın madalya ile ödüllendirilirken, Burak Yılmaz’ın “Yeni nesil DNA ve gen sentezi yöntemi geliştirilmesi” buluşu gümüş madalya kazandı.

Her yıl dünyanın önde gelen mucitlerini bir araya getiren Uluslararası Buluşlar Fuarına bu yıl 45 ülkeden binden fazla buluş katıldı. İsviçre Konfederasyonu ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından da desteklenen fuarda Türkiye’yi Türk Patent Enstitüsü’nün seçtiği buluşlar temsil ediyor. Bu yılki fuarda tıp alanında en çok dikkat çeken buluşların başında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran’ın çalışması olan ‘Yapay Kalp Cihazı’ yer alıyor. Fuar alanındaki stantta soruları cevaplayan Oran, çalışmasının özellikle kalp yetmezliği olan kişiler için çok önemli olduğunu ifade etti. Hastalığın son döneminde donör kalp bulunamayan hastaların kalp destek cihazlarına bağlandığını anlatan Oran, kedi projelerinde yapay kalbin mevcut sistemlerden çok daha hafif olduğu ve daha az enerji sağladığını ifade etti. Kalp yetmezliği olan hastalar için hayati öneme sahip olan çalışmaların devam edeceğini söyleyen Oran, fuar esnasında birçok uluslararası organizasyonlara davet aldıklarını açıkladı.

PATLAYAN ŞEKER ÖDÜL ALDI

Buluşlar fuarında ödül alan bir diğer Türkiye projesi Tolga Erden’in "Patlayan şeker üretim yöntemi ve cihazı" çalışması oldu. Erden dünyada ilk defa ses çıkaran şeker ürettiklerini söyledi. Görünüş ve şekil olarak bilinen şekerlerden farkı olmayan bu sihirli tabletler ağız içine girdikten sonra tat duyusuna artı olarak duyma duyusuna da hitap ediyorlar ve zamanla ses çıkarmaya başlıyorlar. Fuarda beklenmedik bir ilgi gördüklerini anlatan Erden, çoğu zaman kuyruk oluştu ve özellikle gençler büyük ilgi gösterdiler, dedi. Kendileri açısında fuarın olumlu geçtiğini söyleyen genç mucit, "Birçok üretii ticari amaçlı teklifler sundu, bunları yakında değerlendireceğiz." diyerek Cenevre fuarına katılmış olmanın memnuniyetini dile getirdi. CİHAN

Yorumlar