Cem Özdemir, birlikte Çin'e gittiği Merkel'i övdü

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Başbakan Angela Merkel’i Çin gezisindeki yaklaşımlarından dolayı övdü. Özdemir’in de katıldığı gezide Merkel; insan hakları, enerji reformu, kadın-erkek eşitliği, sosyal adalet, çevrenin...

Google Haberlere Abone ol
Cem Özdemir, birlikte Çin'e gittiği Merkel'i övdü

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Başbakan Angela Merkel’i Çin gezisindeki yaklaşımlarından dolayı övdü. Özdemir’in de katıldığı gezide Merkel; insan hakları, enerji reformu, kadın-erkek eşitliği, sosyal adalet, çevrenin korunması ve kalkınmada sürdürülebilirlik konularına dikkat çekmişti.

Özdemir, Merkel’in Yeşiller’in programının önemli bir kısmını kendi politikası haline getirdiğini söyledi. Merkel’in Yeşil düşünceden Almanya projesi çıkarmaya çalıştığını söyleyen Eşbaşkan Özdemir, "Bu Yeşiller için bir övgü, kendi politikaları ve öncekiler içinde bir eleştiridir." ifadelerini kullandı.

Alman Haber Ajansı dpa’ya konuşan Özdemir'in 2017 federal seçimleri sonrasında Merkel'in Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi ile koalisyona kapıları açık bırakması dikkat çekti. Geçtiğimiz seçim sonrası CDU ile koalisyonun, partideki personel ve içerik değişimine rast gelmesi ve seçim kampanyasında Merkel’in hedef olarak seçilmesi nedeniyle başarısız olduğunu ifade etti. Yeşiller Eşbaşkanı, Yeşiller olarak koalisyon opsiyonlarına peşinen karşı çıkmayı bıraktıklarını söyledi.

Yeşiller’in politikasını diğer partilerin kavradığını ve hayata geçirmeye başladığını kaydeden Özdemir, "Fakat bu düşüncelerin sahibi biziz ve o konulardan daha fazla anlıyoruz. Yeşiller'in, ekolojik ve sosyal Almanya’nın sorumluluğunu üstleneceği zaman geliyor. Eğer parti programımızdaki politikalar için telif hakkı isteseydik Almanya’nın en zengin partisi olabilirdik." ifadelerini kullandı.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in geçtiğimiz ay Sol Parti başkanlarıyla görüşme yapması 2017 seçimlerinde sol koalisyon iddialarını gündeme taşımıştı. Merkel’in Çin gezisine Özdemir’i davet etmesi ve Özdemir’in Merkel’i övmesi CDU-Yeşiller yakınlaşmasını gündeme taşıdı. CİHAN

Yorumlar