Cem Özdemir: Almanya'daki Türkler nankör değil

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Angela Merkel'in yuhalanması olayının buradaki Türk toplumunun geneline mal edilemeyecğini söyledi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Köln'de yaptığı konuşmada Almanya Başbakanı...

Google Haberlere Abone ol
Cem Özdemir: Almanya'daki Türkler nankör değil

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Angela Merkel'in yuhalanması olayının buradaki Türk toplumunun geneline mal edilemeyecğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Köln'de yaptığı konuşmada Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yuhalanmasını da eleştiren Cem Özdemir, “Sen bulunduğun ülkenin başbakanını yuhalamamalısın Çok yanlış bir tepki.” ifadelerini kullandı.

Parti merkezindeki basın toplantısından sonra soruları cevaplayan Cem Özdemir, bu hareketin Almanya'daki Türk kökenli insanların durumunu yansıtmadığını dile getirdi ve “Onlar nankör değil. Bu, buradaki Türk toplumunun asla tepkisi değil.” dedi. Merkel hükümetine yönelik eleştirileri uygun bir dille ortaya koyduklarını ifade eden Yeşiller lideri, “Ama küfür dili bizim dilimiz değil.” vurgusunu yaptı.

Almanya'daki Türk toplumunun bu hareketin bedelini ödeyeceğine yönelik ifadelerine de açıklık getiren Cem Özdemir, “Buradaki Türkiye kökenliler Almanya'ya bağlı mı yoksa uzaktan kumandayla mı idare ediliyor?” şeklinde tartışmaların başlayacağını ifade etti. Özdemir, “Bunlar çok yanlış tartışmalar. Biz aslında bunun ötesindeyiz.” dedi. Toplantıyı tertip eden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ne de çağrı yapan Özdemir, bu yanlış izlenimi düzeltmelerini istedi.

ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLÜN YOKSA AB YANLIŞ BİR BİRLİK

Erdoğan'ı destekleyenler ve ona karşı çıkanların olaylara çok uçlarda baktığını dile getiren Özdemir, “Karşı çıkanların bir kısmı Hitler benzetmesi yapıyor. Bu, çok yersiz, yanlış ve hatta aptalca bir benzetme.” dedi. Cem Özdemir, Başbakan Erdoğan eleştirilecekse bunun için Hitler benzetmesine gerek olmadığını vurguladı.

Erdoğan'ı adeta tapar gibi destekleyenlerin de olduğunu ifade eden Özdemir, soru sorulmasına bile tahammül edilmediğini dile getidi. Özdemir, “Madem Türkiye Avrupa Birliği'ne girmek istiyor, o zaman hem Türkiye içinde hem dışında eleştiriye tahammülü olacak. Eğer tahammülü yoksa o zaman Avrupa Birliği yanlış birlik.” dedi.

“TÜRKİYE, BURADAKİ SORUNLARIMIZI ÇÖZEMEZ”

Türkiye'deki kutuplaşmanın Almanya'ya taşınmamasını umduğunu dile getiren Özdemir, burada yaşayan Türklerin muhatabının Almanya makamları olduğunu vurguladı. Özdemir, “Türkiye, buradaki sorunlarımızı çözemez. Burada sorunumuz varsa muhatabı doğru seçelim. Muhataplar burada, Türkiye'de değil.” şeklinde konuştu.

"AŞIRI SAĞ SÖYLEMLER KOPYALANMAMALI"

Avrupa'da aşırı ya da popülist sağın güçlenmesini, demokratik partilerin politikalarına gösterilen tepkiye bağladı. Özdemir, aşırı sağ söylemlerin demokratik partiler tarafından kopyalanmasının bu partilere destek sağlayacağı uyarısında bulundu.

Cem Özdemir, Fransa'da Ulusal Cephe'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıkmasının, Hollande hükümetinin reformlarına duyulan tepkiden kaynaklandığını dile getirdi. Almanya'da da popülist sap parti AfD'nin güçlendiğini ifade eden Özdemir, “Aslında hükümete karşı tepki oyları demokratik partilere bağlı. Demokratik partiler tekrar meydanlara sahip çıkar, o insanları geri kazanırsa aşırı sağın oylarının önemli bir kısmını geri kazanabilirler.” dedi.

“Demokratik partiler aşırı sağ söylemini kopyalarsa, onlar gibi aşırı sağ oyları için yarışa başlarlarsa aşırı sağı güçlendirmiş olurlar.” diyen Özdemir, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçime birkaç gün kala bunu yaparak, bu partilere dolaylı bir şekilde destek sağladığını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar