Çavuşoğlu, Nazım Hikmet’in mezarına karanfil bıraktı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Novodeviçye Mezarlığı’nda Şair Nazım Hikmet’in mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.Nazım Hikmet’in ölümünün yıl dönümü...

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu, Nazım Hikmet’in mezarına karanfil bıraktı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Rusya’nın başkenti Moskova’da tarihi Novodeviçye Mezarlığı’nda Şair Nazım Hikmet’in mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Nazım Hikmet’in ölümünün yıl dönümü olan 3 Haziran vesilesi ile kabri ziyaret etmek istediğini, memleketinden uzak, buraları memleket olarak gördüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "Daha da üzücü olan ise vatandaşlığını kaybetmiş bir değerimiz olarak bu topraklarda vefat etmiştir. 2006 yılında çıkardığımız, daha önce ülkesini terketmek zorunda kalan ve vatandaşlıktan ayrılan değerlerimiz için bu hakı vermek için kanun vardı. 2009 yılında hükümetimiz Başbakanımızın teklifi ile bakanlar kurulumuz Nazım Hikmet’e vatandaşlığını iade etti. Yaklaşık 58 yıl sonra Nazım Hikmet vatandaşlığına geri kavuşmuş oldu. Biz isteriz ki özellikle darbeler zamanlarında, 60 darbesinde, 80 darbesinde de çok sayıda erimiz idam sehpalarında katledilmişti, bir çoğu ülke dışına çıkmak zorunda kalmıştı. Arzu ederizik ki tüm bu insanlarımız vatanlarına dönsün. Malesef Nazım Hikmet için artık geç oldu." diye konuştu.

Nazım Hikmet’in eserlerine ve onun şiirlerine sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ve Rusya’da çok değer verildiğinin altını çizen AB Bakanı "Daha önce de ben buraya gelmiştim ve Nazım Hikmet’in mezarını sadece Türklerin değil, farklı ülkelerden insanların ve Rusların da ziyaret ettiğini gördüm. Bu nedenle ayrıca mutluluk duyduğumu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

Ünlü Türk şairin kabrinin Türkiye’ye taşınması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu şunları söyledi: "Ben şairin Türkiye’de dönmesini arzu ederim, ama buraya da mal olmuş. Tabii bunun kararını kim verecek önemli olan bu. Türkiye’ye dönmesi, Türkiye’de de mezarının olması, en azından kendisi hayattayken dönemedi. Şimdi mezarının taşınmasına ben olumlu bakarım. Ancak bunu benim tek başına karar vereceğim konu değil."

CİHAN

Yorumlar