Çavuşoğlu: Brüksel'de randevularımızın kabul edilmediği iddiası manipülasyon

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslar sırasında talep edilen randevulara cevap verilmediği iddialarını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: Brüksel'de randevularımızın kabul edilmediği iddiası manipülasyon

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslar sırasında talep edilen randevulara cevap verilmediği iddialarını yalanladı. Çavuşoğlu, “Bizim randevularımızın reddolunduğu iddiası doğru değildir. Bunu böyle arzu eden malum bir kesim var. Bunların ortaya attığı bir tezdir.” dedi.

Çavuşoğlu KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile görüşerek Dışişleri Bakanlığı’nda protokol imzaladı. İmzalanan protokol sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Brüksel temasları esnasında talep ettikleri randevulara olumsuz cevap verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade etti.

Brüksel’deki ziyaretinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, bununla beraber Avrupa Ticaret Odası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yetkilileri ile birlikte birlikte işadamlarının Türkiye’ye bakışını raporlayan bir araştırma sonucunu paylaşması toplantısına katıldıklarını belirtti.

Strasbourg ziyaretinin ardından Brüksel'de sivil toplum örgütleri ile de vakitleri olduğu için görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, dolayısıyla randevularının reddedildiği iddialarının doğru olmadığını dile getirdi.

REDİNG’İN RANDEVU VERMEDİĞİ İDDİASI

BBC Türkçe'nin haberine göre Mevlüt Çavuşoğlu AB Komisyon Başkan Yardımcısı Viviane Reding ile görüşme imkanı bulamadıklarını doğruladı. Çavuşoğlu, BBC'ye yaptığı açıklamada "Reding’in daha önce de bakanlarımıza randevu vermediğini zaten biliyoruz...Niye görüşmedi onu kendisine sormak lazım. Bu gerçekten yapıcı bir yaklaşım değildir. Sorumlusu da biz değiliz." demişti.

Kıbrıs'taki basın toplantısında ise bunu bu şekilde arzu eden bazı kesiminin olduğu iddia eden Çavuşoğlu, "Bunların ortaya attığı bir tezdir. Daha önceden AB Komisyon Başkan Yardımcısı ve adalet ile temel haklardan sorumlu üye Viviane Reding’in bazı taleplerine olumlu cevap vermediği de gündeme getirildi. Gerçekten eğer bu doğruysa da bunun ayıbı bize ait değildir. Özellikle 23 ve 24. fasılların açılmasını herkes istiyor. Bunlarla ilgili eğer komiser daha önce bir bakanımızın ya da oraya giden bir heyetimizin randevusunu kabul etmediyse bunun ayıbı Türkiye’ye ait değil bunun nezaketsizliği de bize ait değildir." diye konuştu.

Türkiye’den giden bakanlarla ilgili olarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmaya çalışıldığını öne süren AB bakanı, " İşte 'Türkiye’den giden bakanları kimse kabul etmiyor. Türkiye’nin orada itibarı azaldı.' çalışması var, manipülasyon var. Bu doğru değildir.” dedi.

Bunun niçin yapıldığını ve ne yapılmak istendiğini bildiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye kamuoyu da çok iyi biliyor. 30 Mart'ta da zaten seçimde de gereken cevabı sadece çözüm üretemeyen proje üretemeyen siyasi partileri değil bu oyun içerisinde olan, dürüst davranmayan, sürekli şantajla montajla ve dinimize sığmayan davranışlar içerisinde olanlara da Türk milleti gerektiği dersi vermiştir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar