Cami, kilise ve havra, dünya barışına katkı için aynı çatı altında buluşuyor

Almanya'nın Berlin şehrinde üç semavi dine mensup insanların ibadet edebileceği bir bina inşa edilecek. Bünyesinde bir kilise, bir havra ve cami bulunduracak binaya gelen farklı dinlere mensup insanlar bu sayede birbirlerini daha yakından tanıma...

Google Haberlere Abone ol
Cami, kilise ve havra, dünya barışına katkı için aynı çatı altında buluşuyor

Almanya'nın Berlin şehrinde üç semavi dine mensup insanların ibadet edebileceği bir bina inşa edilecek. Bünyesinde bir kilise, bir havra ve cami bulunduracak binaya gelen farklı dinlere mensup insanlar bu sayede birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulacak. Tarihi Petri Meydanı'nda bulunan arsaya inşa edilecek ibadethanenin günümüzde dünyada başka bir örneği yok. Hıristiyan, Yahudi ve Müslümanları dünya çapında aynı çatı altında bir araya getirecek bir ibadethane açma fikri Berlin'deki Protestan Petri ve Marien Kiliseleri tarafından ortaya atıldı. Berlin Eyalet Hükümeti'nin de desteklediği ‘The House of One' adlı projeye Berlin Yahudi Cemaati ile Kültürlerarası Diyalog Forumu destek verince projeyi hayata geçirmek üzere bundan dört yıl önce bir dernek kuruldu ve çalışmalara başlandı.

Düzenlenen bir basın toplantısıyla proje ilk kez kamuoyuna tanıtıldı. Projeyi tanıtım toplantısına papaz Gregor Hohberg, haham Tovia Ben-Chorin ile imam Kadir Sancı katıldı. Din adamları dinlerarası diyaloğun önemine işaret ederek amaçlarının dinlerarası diyaloğu sağlamanın ötesinde farklı dinlere mensup insanların birbirlerini daha yakından tanımalarına zemin hazırlamak olduğunu söylediler.

Papaz Gregor Hohberg, “Günümüzde insanlar çok çeşitli korkular içinde yaşıyorlar. Korku birbirini tanımamaktan kaynaklandığı gibi bilgisizlikten de kaynaklanabiliyor. Biz üç farklı ibadethaneyi barındıran ortak bir mekanda hem dinlerarası hem de insanlararası diyaloğu yaşatmak istiyoruz” derken haham Tovia Ben-Chorin, dünyayı üç semavi dinin yüzyıllar boyunca etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de yaşanan terör olayında dört Yahudi'nin öldürüldüğünü hatırlatan haham, “Biz oturup dövünmek yerine böyle bir projeyi hayata geçiriyoruz. Ben bu projeye çok inanıyorum. Dinlerin diyaloğu barış ve huzur getirecektir. Berlin acıların kentiydi şimdi mucizenin kenti oluyor” şeklinde konuştu.

İmam Kadir Sancı ise “Bizim yaptığımız aslında yeni değil” diyerek tarihte bunun örnekleri olduğunu söyledi. Sancı şöyle konuştu: “Osmanlı döneminde Sultan Abdülhamit Hıristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanların aynı çatı altında kendilerine has şekillerde ibadet edebilecekleri Darü'l Aceze'de üç ibadethane yaptırmıştır.

İçinde cami, kilise ve havra barındıracak ibadethane binası yapılan hesaplara göre 43 milyon 500 bin Euro'ya mal olacak. Bina bağışlarla inşa edilecek. İsteyen herkes 10 Euro karşılığında sembolik olarak bir tuğla satın alarak binanın yapımına katkıda bulunacak. Kampanyaya katılımı dünya çapına yaymak amacıyla 7 dilde bir internet sayfası hazırlandı. www.house-of-one.org adlı internet sitesi üzerinden kampanyaya katılmak mümkün.

İngilizce “House of One” olarak nitelendirilen ve her dinin kendine has ibadet mekanı bulunan ortak ibadethane binasının mimari projesini Berlin'de yerleşik Kühn Malvezzi adlı mimarlık bürosu hazırladı. Proje açılan yarışma sonucu 14 ülkeden katılan 204 öneri arasından seçildi. Binanın inşa edileceği Petri Meydanı kentin doğusunda kalıyor. Meydanda daha önce 13'üncü yüzyılda inşa edilen, ancak İkinci Dünya Savaşı'nda zarar gören Petri Kilisesi bulunuyordu. Petri Kilisesi 1964 yılında yıkıldı.

Protestan Marien Kilisesi Papazı Gregor Hohberg boş duran arsanın 2007 yılına kadar otopark olarak kullanıldığını söyledi. Bir cami, bir havra ve bir kiliseyi bünyesinde toplayan yapı dışarıdan tek bir bina görünümüne sahip, ancak içeride her dinin kendine has ibadethanesi bulunuyor ve ibadethaneler ortak bir alana açılıyor. Bina sadece Müslümanlara, Yahudilere ve Hıristiyanlara değil, tüm farklı dinlerden insanlara açık olacak. CİHAN

Yorumlar