Bulgaristan'da siyasi partiler, Erdoğan'ın sözlerinden rahatsız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trakya ile ilgili açıklamasında komşu ülkelerdeki şehirleri saymasından rahatsız olan Bulgar partileri, ortak tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da siyasi partiler, Erdoğan'ın sözlerinden rahatsız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Trakya ile ilgili açıklamasında komşu ülkelerdeki şehirleri saymasından rahatsız olan Bulgar partileri, ortak tepki gösterdi. Bu partiler arasında, üyelerinin önemli bir bölümü Türk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi de yer aldı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, Bulgaristan'ın hiçbir komşu ülkeyle toprak bütünlüğü ile alakalı bir sorunu olmadığını altını çizdi. Mestan, "Bulgaristan sınırları dokunulmaz ve kutsaldır. Türkiye ile son sorun 1997'de çözüme kavuşmuştu. O dönemde Rezve nehri sınırı ile problem aşılmıştı. Gereksiz korkuların provoke edilmesine gerek olmadığını düşünüyorum." dedi. Mestan, Balkanların tarihi açıdan büyük yükümlülükleri taşıdığını belirterek Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin devletler arası seviyede örnek olacak bir model teşkil ettiğini belirtti.

Bulgar Sosyalist Partisi'nden Minço Minçev, Ankara'dan gelen son açıklamaları derin bir teessürle karşıladığını ifade etti.

GERB partisi milletvekili Tsveta Karayançeva ise hiç kimsenin kendilerinden toprak talebinde bulunmaya hakkı olmadığını belirterek, partinin bu konuda kabul ettiği deklarasyonu okudu.

Aşırı milliyetçi Ataka partisi ise dışişleri bakanlığının Türk büyükelçisine bu konuda nota vermesini teklif etti.

Erdoğan 3 gün önce ziyaret ettiği Keşan'da "Trakya aynı zamanda Deliorman'dır, Kırcaali'dir, Vardar'dır. Daha da gerilere gidersek Trakya aynı zamanda Üsküp'tür, Priştine'dir, Prizren'dir, Saraybosna'dır. Trakya bizim Avrupa'daki ortak tarihimizin canlı şahididir. " ifadelerini kullanmıştı. CİHAN

Yorumlar