Bu camide Cuma namazı kılmak için beyaz elbise giymek şart

Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan İlahi Cami'inde Cuma namazı kılabilmek için beyaz elbise giyme şartı aranıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bu camide Cuma namazı kılmak için beyaz elbise giymek şart

Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan İlahi Cami'inde Cuma namazı kılabilmek için beyaz elbise giyme şartı aranıyor. Beyaz elbisesi olmayanlar, Atlas Okyanusu kıyısında bulunan caminin bahçesinde ancak namaz kılabiliyor.

Cemaatin camiye beyaz elbise ile gelmesinin temeli bir rüyaya dayanıyor. Anlatıldığına göre Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), cami bahçesinde türbesi bulunan Muhammed ismindeki din âlimine, rüyasında bir maket gösterir ve gösterdiği yerde bir cami yapıldıktan sonra Cuma günü herkesin beyazlar içinde burada namaz kılmasını ister.

Mamadou Gueye isimli bir Senagallı , "Burada türbesi bulunan din âlimine Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) tarafından gördüğünüz cami rüyasında gösteriliyor. Yapımı bittikten sonra, Cuma günleri herkesin beyazlar içinde namaz kılmasını istemiş." şeklinde konuştu. Caminin yapıldığı günden bu yana gelenek haline gelen uygulamada burada da beyaz kıyafet Müslümanlığı ve temizliği simgeliyor.

Allah katında herkesin eşit olduğunu vurgulayan cami cemaati, Müslümanların tek renk ve kıyafet ile bir araya gelmesi sebebiyle, ekonomik sınıf farkının ortadan kalktığına inanıyor. Beyaz giyen cemaat sayesinde caminin içi ve bahçesi, Mekke’de Kâbe’yi anımsatıyor.

Cami cemaatinden Abdoullaye Mbaye isimli şahıs duygusunu, "Cuma günleri beyaz giymekten dolayı çok mutluyum. Bu camide bütün Müslümanların beyaz giyerek namaz kılması içimde manevi bir his oluşturuyor." şeklinde dile getirdi.

Camide uygulamadan haberi olmayanlar da unutulmamış. Elbisesi olmayanlar için namazdan sonra geri vermek şartıyla beyaz bir kıyafet veriliyor. Cuma namazından sonra zikir için kalanlara ise mükafat için hurma ikram ediliyor.
CİHAN

Yorumlar