Brezilya'dan ABD ve Fransa'ya 'savaş uçağı' şoku

Brezilya hükumeti, İsveç'ten 36 adet 'Jas 39 Gripen' tipi savaş uçağı alınmasını onayladı.

Google Haberlere Abone ol
Brezilya'dan ABD ve Fransa'ya 'savaş uçağı' şoku

Brezilya hükumeti, İsveç'ten 36 adet 'Jas 39 Gripen' tipi savaş uçağı alınmasını onayladı. Amerikan Boeing şirketi, ABD istihbaratının Brezilyalıları dinlediğinin ortaya çıkması üzerine ihaleden dışlanmış ve rota Fransa'ya çevrilmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, sonunda İsveç'te karar kıldı ve Savunma Bakanlığı da İsveç şirketi Saab'la anlaşmaya vardı.

Saab firmasından alınacak uçakların maliyeti 3,5 milyar Euro. Fakat buna ek olarak milyarlarca Euro'luk bakım ve hizmet anlaşmaları da yapılması bekleniyor. Ayrıca anlaşma kapsamında, İsveç'in Brezilya'ya teknoloji transferi yapacağı ve yerel ortaklarla çalışacağı kaydedildi. Sipariş edilen ilk uçağın 2 yıl sonra teslim edilmesi, bunu takip eden yılda ise 12 teslimat yapılması planlanıyor.

Brezilya'nın kararı, 10 yıldan fazla süredir pazarlıklara devam eden Amerikan ve Fransız şirketleri için büyük sürpriz oldu. Brezilya hava kuvvetleri komutanının dahi, Cumhurbaşkanı Rouseff'in kararınından son anda haberdar olduğu belirtildi.

Boeing şirketine yakın bir kaynak ise Brezilyalıların dinlenmesi ile ne elde edildiğini sorgulayarak, "4 milyar dolar kaybedilmesine değdi mi?" tepkisini verdi. Boeing firması ise resmi açıklamasında, hayal kırıklığına rağmen Brezilya'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya devam etmek istediklerini belirtti. CİHAN

Yorumlar