Brezilya’da başkanlık yarışı kızışıyor

Ekim ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerine hazırlanan Brezilya’da, adaylar arasındaki güç dengeleri değişiyor. Gelecek dönem için yeni senaryoların üretildiği ülkede yayınlanan son anket, seçimde yarışacak partiler arasındaki...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya’da başkanlık yarışı kızışıyor

Ekim ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerine hazırlanan Brezilya’da, adaylar arasındaki güç dengeleri değişiyor. Gelecek dönem için yeni senaryoların üretildiği ülkede yayınlanan son anket, seçimde yarışacak partiler arasındaki oy farkının azaldığına işaret ediyor.

ESKİ KURTLAR SAHAYA İNDİ

Seçim sürecinin en tartışmalı konuları arasında eski devlet başkanlarının parti adaylarını manipüle ettiği iddiaları yer alıyor.Rousseff’ten önce iki dönem başkanlık görevini yürüten Lula da Silva’nın tekrar siyasete dönüp dönmeyeceği merak konusuydu. Parti içinden ve koalisyon ortaklarından yükselen ‘geri dön’ çağrılarına kulak asmayan Lula, Dilma’nın adaylığını desteklediğini ve seçim kampanyasında aktif olarak yer alacağını duyurdu.

Diğer yandan görevi devretmesinin ardından siyasetten uzak bir hayat süren bir önceki Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso ise kendi partisinden (Brezilya Sosyal Demokrat Partisi (PSDB)) aday gösterilen Aecio Neves’e destek verdiğini ve seçim çalışmalarında aktif rol oynayacağını belirtti. Dilma’nın en yakın rakibi konumunda olan adayın seçimi kazanması durumunda, tecrübeli siyasetçinin başkan yardımcılığı görevini yürüteceği de söylentiler arasında.

YOLSUZLUK SUÇLAMALARI VE SOSYAL PROJELER

Özel bir araştırma şirketi tarafından yapılan son ankete göre, iktidardaki İşçi Partisi’nin (PT) oy oranı yüzde 39’dan yüzde 35’e gerilerken, ana muhalefet partisi PSDB’nin oyları yüzde 18’den yüzde 24’e yükseldi. Uzmanlar, bu sert değişimde İşçi Partisi yönetimine atfedilen yolsuzluk iddialarının gündeme taşınması ve ülke ekonomisinin son dönemde girdiği türbülansın etkisi olduğunu savunuyor.

Muhalifler Rousseff’i çok yönlü baskı altına alırken, Rousseff ise seçim kampanyasında dar gelirli vatandaşlara yönelerek, kendi başkanlığı döneminde üretilen sosyal projeleri öne çıkarıyor. Başkan Dilma’ya bu zamana kadar yapılan en yoğun eleştirilerden birisi de yurtdışı seyahatleri ve dünya liderleriyle görüşmeyi azaltarak ülkenin dış politikasını pasizife ettiği iddiası.

CİHAN

Yorumlar