BM Suriye’yi kınadı, Güney Sudan'da sükunet çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de Esed güçlerinin son haftalarda düzenlediği 'varil bombalı' saldırıları kınadı.

Google Haberlere Abone ol
BM Suriye’yi kınadı, Güney Sudan'da sükunet çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de Esed güçlerinin son haftalarda düzenlediği 'varil bombalı' saldırıları kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ‘‘Suriye’deki çatışmalara korkunç bir boyut katan varil bombalarının kullanılmasını tamamiyle kınıyorum.’’ diye tepki gösterdi.

Taraflardan, daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için ablukaları kaldırmalarını, tutukluları serbest bırakmalarını ve yardım girişlerine izin vermelerini talep eden Ban, ülkede acının dindirilmesi için herkesin gayret göstermesi gerektiğini dile getirdi. Halep’te sivil ayrımı gözetmeden yapılan bombalı saldırılara da dikkat çeken Ban, ‘‘Suriye’deki çatışmalara korkunç bir boyut katan varil bombalarının kullanılmasını tamamiyle kınıyorum. Taraflar, ülkelerinin daha iyi bir geleceği için iyi niyetlerini göstermeleri gerek.’’ dedi.

Ban ayrıca, Suriye’de savaş suçu işleyenlerin cezasız kalmayacağı ve insanlığa karşı suç işlememeleri konusunda tarafları uyardı.

Cenevre-2 Konferansı’nın yapılabilmesi için ellerinden gelen çabaları sürdürdüklerini belirten Ban, İran’ın da bu toplantıya katılması gerektiğini vurguladı. İran’ın Cenevre-2 Konferansı’nda olması gerektiği hususuna işaret eden Ban, ‘‘Henüz İran’ın konferansa katılımına ilişkin tartışmalar neticelenmedi. İran’ın toplantıya katılması gerektiği fikrindeyim. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında görüş ayrılıkları var. Bir an önce çözülmesini ümit ediyorum.’’ şeklinde konuştu.

Müzakerelerin alternatifinin Suriye’de daha fazla kanın akması, daha fazla acının yaşanması anlamına geldiğine dikkat çeken Ban, muhaliflerden geniş temsil gücüne sahip ekip ile Cenevre-2 Konferansı’na katılmalarını istedi. Ban, Cenevre-2 Konferansı’nın 22 Ocak tarihinde yapılacağını da yineledi.

GÜNEY SUDAN

Güney Sudan’da yaşanılan çatışmaların giderek daha da şiddetlendiğini belirten Ban, hükümet ve siyasi muhalif gruba seslenerek daha sorumlu hareket etmelerini istedi. Ülkedeki BM misyonuna (UNMISS) sığınan insan sayısının giderek arttığını belirten Ban, ‘‘Etnik çatışmanın şiddetlenerek artmasından derin endişe duyuyorum.’’ ifadelerini kullandı.

UNMISS’e şuana kadar 45 insanın sığındığını belirten BM Genel Sekreteri, BM misyonunun hem askeri, hem de araç bakımdan daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Güney Sudan'da barış gücü personelinin sayısının artırılması gerektiğini belirten Ban, "UNMISS'e ek polis, sivil görevli, asker ve lojistik yardım gönderilmesini isteyen tavsiye mektubumu bugün BM Güvenlik Konseyi'ne ileteceğim." dedi.

Dünya’nın Güney Sudan’da olup bitenleri gözlemlediğini belirten Ban, ‘‘Sivillerin ve onları korumak için konuşlandırılan BM barış gücü askerlerine karşı yapılan saldırılar derhal son bulmalıdır. Birleşmiş Milletler, insanlığa karşı ağır insan hakları ihlalleri ve suç raporları inceleyecek. Üst düzeyde sorumlu olanlar bizzat sorumlu tutulan ve sonuçları ile yüzleşecek.’’ diye konuştu.

Ülkedeki çatışmaların bitmesi için Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile muhalefetteki siyasi liderlere çağrı yapan Ban, tarafların sorunlarını masada çözmelerini istedi. Taraflar arasında ne kadar fark olursa olsun hiçbir şekilde yaşanılan şiddete gerekçe gösterilemeyeceğini belirten Ban, ‘‘Yüksek sesle ve net bir şekilde ifade ediyorum ki, şiddet, etnik temizlik asla kabul edilemez.’’ ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar