BM, Orta Afrika'ya 12 bin barış gücü askeri gönderiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, iç çatışmaların devam ettiği Orta Afirka Cumhuriyeti'ne (OAC) 12 bin kişilik takviye askeri güç gönderilmesini onayladı.

Google Haberlere Abone ol
BM, Orta Afrika'ya 12 bin barış gücü askeri gönderiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, iç çatışmaların devam ettiği Orta Afirka Cumhuriyeti'ne (OAC) 12 bin kişilik takviye askeri güç gönderilmesini onayladı. Konsey, barış gücüne ek olarak 2 bin Fransız askerinin de ülkeye konuşlandırılmasına karar verdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un "etno-dinsel temizlik" tehlikesine karşı uyardığı ülkede, darbenin ardından başlayan kanlı olaylarda binlerce insan hayatını kaybederken, nüfusun yüzde 25'ine denk gelen 1,3 milyon insan yardıma muhtaç hale geldi.

OAC'de geçen yıl Mart ayında darbe yaparak Francois Bozize'yi deviren Michel Djotodia daha sonra baskılara dayanamarak Ocak ayında ülkeyi terk etmişti. Djotodia’nın ardınan ülkedeki Müslümanlar, Hristiyan anti-balaka çetelerinin hedefi haline geldi.

Altın, elmas ve diğer maden zenginlikleri ile bilinen eski Fransız sömürgesi olan ülke, Ban’ın ifadesiyle, 1994'te Ruanda'da yaşanan soykırıma benzer bir tehlike ile karşı karşıya. En son Çarşamba günü başkent Bangui'de yaşanan olaylarda en az 30 kişi öldürüldü, 10 kişi ise yaralandı.
CİHAN

Yorumlar