BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye kesintisiz yardımı masaya yatırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin tamamına kesintisiz yardım ulaştırılabilmesi için Ürdün, Lüksemburg ve Avustralya tarafından hazırlanan karar tasarısı üzerinde görüşmeler başladı.

Google Haberlere Abone ol
BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye kesintisiz yardımı masaya yatırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin tamamına kesintisiz yardım ulaştırılabilmesi için Ürdün, Lüksemburg ve Avustralya tarafından hazırlanan karar tasarısı üzerinde görüşmeler başladı. BM Güvenlik Konseyi'ndeki 15 ülkenin daimi temsilcileri düzeyinde başlanan ve kapalı gerçekleşen görüşmeye daha sonra uzmanlar seviyesinde devam edildiği öğrenildi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Konsey çıkışında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, tasarı hakkındaki müzakerelerin ne kadar süreceğini henüz bilmediğini kaydetti. Araud, Fransa olarak tasarının bir an önce kabul edilmesinden yana olduklarını söyledi. Araud, insani yardım konusunda Suriye'de uzun süredir önemli bir adım atılamadığını ifade etti. Ruanda'daki soykırımın ardından en büyük insani krizin Suriye'de yaşandığını hatırlatan Araud, 3 milyon Suriyelinin yardımlara düzenli olarak ulaşamadığını söyledi.

Tasarı hakkında bilgi de veren Daimi Temsilci Araud, "Tasarıda, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, insani yardımlara izin verilmesi çağrısı yapılıyor. Çok sade, politik olmayan, dengeli ve itiraz edilmemesi gereken bir tasarı" şeklinde konuştu. Tasarıda düzeltmelerin olabileceği konusunda pazarlığa açık bir kapı aralayan Araud, hazırlanan metnin provokatif ya da "halkla ilişkiler" çalışması gibi basit birşey olmadığını kaydetti. Araud, Cenevre’deki görüşmelerin tasarıyı etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise, ‘‘Cenevre'deki görüşmelerde de kimsenin önemli bir gelişme göremedi’’ diye cevap verdi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, tasarı hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Churkin daha önce tasarı için ‘‘tek yanlı ve kabul edilemez’’ diye tepki göstermişti. Churkin, Konsey çıkışında sadece, "Suriye'deki insani sorunlara ilişkin fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullanmakla yetindi. CİHAN

Yorumlar