Birleşik Arap Emirlikleri'nden kısa kısa..

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarının Schengen vizesi almadan Avrupa ülkelerine seyahat edebileceği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Birleşik Arap Emirlikleri'nden kısa kısa..

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarının Schengen vizesi almadan Avrupa ülkelerine seyahat edebileceği bildirildi.

Kaynaklara göre karar, dün Strasburg’da Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda alındı. Toplam 577 AB temsilcisinden 523’ü oy kullandı.

Böylece Emirlikler, vatandaşlarının Schengen bölgesine iş, turizm veya aile ziyareti nedeniyle yapacakları 90 güne kadar olan seyahatlerinde vize almasına gerek kalmayacak.

Oylama ile BAE, Schengen vizesi uygulanmayan 15 ülkenin bulunduğu listeye de girdi. Emirlikler, Schengen vizesi uygulaması kaldırılan ilk Arap ülkesi, ikinci Ortadoğu ülkesi ve üçüncü İslami ülke oldu.

ORTADOĞU SAVUNMA SANAYİ İTHALATINDA İLK SIRADA SUUDİ ARABİSTAN BULUNUYOR

Askeri ithalat harcamalarında Ortadoğu’da ilk sırada yer alan Suudi Arabistan’ı Birleşik Arap Emirlikleri’nin takip ettiği bildirildi. İngiltere merkezli medya kuruluşu IHS Jane’s tarafından yapılan araştırmaya göre BAE’nin askeri ithalat harcamaları 2015’e kadar iki katından fazla artacak ve 3,13 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam 2009’da 1,4 milyar dolardı.

2015’e kadar verilmiş olan siparişlere dayanarak yapılan tahminlere göre BAE, önümüzdeki yıl bölgenin en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan ve Irak’ın ardından savunma sanayi ithalatında dünyada üçüncü sıraya yükselecek.

Uzmanlar, bölgedeki ülkelerin her zamankinden daha fazla askeri sipariş vermeye devam ettiğini ve bunun yavaşlamasının da beklenmediğini belirtti.

Sadece Suudi Arabistan, Umman ve BAE’nin 9,3 milyar dolarlık fatura ile tüm Batı Avrupa ülkelerinin yaptığı ithalat harcamasından (8,7 milyar dolar) daha fazla savunma ithalatı yaptığı kaydedildi.

ARAP ÜLKELERİNDEKİ İŞSİZ SAYISI 20 MİLYONA ULAŞTI

Arap dünyasındaki işsiz sayısının 20 milyona ulaştığı ve finans, iş ve eğitim liderlerinin farklı bir yaklaşımla problemi acilen çözmesi gerektiği kaydedildi.

İngilizce yayınlanan Arab News’in haberine göre uzmanlar, Riyad’da düzenlenen kalkınma ve iş forumunda yüzde 16’lık artış ile 20 milyonu bulan işsiz sayısına çözüm önerilerinde bulundu. Uzmanlar, iş bulamayan gençlik ile sürdürülebilir kalkınma çaba eksikliği arasında doğrudan bağlantı olduğuna dikkat çekti.

Suudi Arabistan Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada, eğitim ve öğretim programlarının iş piyasasının gereksinimleri doğrultusunda ayarlanacağını vurguladı. Çalışma Bakanı Adil Fakih, Arap dünyasındaki işsizlik problemine etkin bir çözüm bulmak zorunda olduklarını söyledi.

Krallık Merkezi İstatistik ve Bilgi Departmanı’na göre ülkedeki işsiz oranı geçen yıl yüzde 12’den yüzde 11,7’ye, işsiz Suudi vatandaşı sayısı da 622 bin 533’e geriledi.

Verilere göre, Krallık’ta 18 yaşın üzerindeki iş gücü sayısı 11,3 milyonu buluyor ve nüfusun yüzde 54’üne denk geliyor. Çalışan nüfus içerisindeki erkek sayısı ise yüzde 87'lerde bulunuyor.

Bunun yanı sıra işsiz erkeklerin yüzde 48’inin ve işsiz bayanların yüzde 71’inin üniversite diplomasına sahip olduğu kaydedildi. CİHAN

Yorumlar