Bir ABD askeri karşılığında 5 Taliban serbest bırakıldı

Taliban’ın 5 yıl önce kaçırdığı Amerikan askeri, Guantanamo Kampı’nda hapiste olan 5 Taliban liderinin serbest bırakılması karşılığında salı verildi.Afganistan yerel haber ajanslarının yayınladığı haberlerde, 5 yıl önce Afganistan’da...

Google Haberlere Abone ol
Bir ABD askeri karşılığında 5 Taliban serbest bırakıldı

Taliban’ın 5 yıl önce kaçırdığı Amerikan askeri, Guantanamo Kampı’nda hapiste olan 5 Taliban liderinin serbest bırakılması karşılığında salı verildi.

Afganistan yerel haber ajanslarının yayınladığı haberlerde, 5 yıl önce Afganistan’da Taliban’ın kaçırdığı Amerikan askeri Bowe Bergdahl’ın serbest bırakıldığı bildirildi. Bunun karşılığından ise ABD, Guantanamo’dan 5 Taliban’ı serbest bıraktı. Serbest bırakılan isimler arasında Taliban döneminin İstihbarat Müdür Yardımcısı Abdul Hak Vasik, 2001 yılında Amerika ile savaşan ve Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te üst düzey Taliban komutanı olan Molla Nuruddin Nuri, Taliban döneminin içişleri bakanlığını yapan ve Molla Ömer ve Üsame bin Ladin ile doğrudan ilişkisi olan Hayrullah Hayirha bulunuyor.

Haberde, bu transferlerin Katar hükümetinin aracılığıyla bir haftalık yoğun müzakerelerin sonucunda gerçekleştiğini ifade edilirken, 5 Taliban’ın Katar yetkililerine teslim edildiği aktarıldı. Bu kişiler, bir yıla kadar Katar’a kalacak.

İsminin açıklamasını istemeyen bir yetkili Bergdahl’ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi. Yetkililer transferin Afganistan’ın doğusunda ve Pakistan sınırında yerel saatle cumartesi akşamı ABD özel kuvvetler önünde gerçekleştiğini kaydetti.

Afganistan’ın kuzey doğusundaki Paktika vilayetinde görev yapan Bergdahl, 2009 yılının Haziran ayında Taliban tarafından kaçırılmıştı. CİHAN

Yorumlar