Berlin'de çadırda yaşayan mültecilere ültimatom

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg semtinde çadırlarda yaşayan sığınmacılara 18 Ocak'a kadar süre tanındı.

Google Haberlere Abone ol
Berlin'de çadırda yaşayan mültecilere ültimatom

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg semtinde çadırlarda yaşayan sığınmacılara 18 Ocak'a kadar süre tanındı. Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili İçişleri Senatörü Frank Henkel, sığınmacıların alanı terk etmemeleri halinde müdahalede bulunacaklarını söyledi.

Berlin eyaletinde hükümet ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise çadırların zorla kaldırılmasına karşı çıktı.

CDU’nun Berlin Teşkilatı’nda da soruna barışçıl çözüm bulunması gerektiği yönünde görüşler bulunuyor. CDU iç politika sözcüsü Peter Trapp, “Alanın boşaltılması için bir, iki hafta daha bekleyebiliriz." diyerek hızlı çözümlerden uzak durulmasını istedi. Alanın boşaltılmasına başta Berlin Başbakanı Klaus Wowereit’in yanı sıra SPD’li Çevre Senatörü Michael Müller ile Berlin Uyum Senatörü Dilek Kolat da taraftar değil.

Başbakanı Wowereit, çadırların barışçıl bir ortamda sökülmesi için Dilek Kolat’ın harekete geçmesini istiyor. Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Herrmann (Yeşiller) ise boşaltma taleplerine karşı çıkıyor. Herrmann, Hamburg’dakilere benzer şiddet olaylarının çıkmasından endişe ediyor.

Mülteciler bir yılı aşkın bir zamandır kendilerine çalışma izni verilmesini, başvuru yaptıkları eyalette yaşama mecburiyetlerinin kaldırılması talep ediyor ve sınır dışı edilecek mültecilerin hapishane benzeri mekanlarda bekletilmesine itiraz ediyor.

Öte yandan Hellersdorf semtindeki mülteciler yurdunun önünde, yine aşırı sağcı taşkınlıklarla gündeme geldi. Yurdun çevresinde ikamet ettikleri belirlenen ikisi erkek, biri kadın üç kişi aşırı sağcı sloganlar atıp yurdun duvarlarına yabancı düşmanı sloganlar içeren yazılar yapıştırdı. Polis, olay çıkaran aşırı sağcıların gözaltına alındığını duyurdu.

Aynı yurda yılbaşı gecesi de havai fişeklerle saldırı düzenlenmişti. Yurda mültecilerin yerleştirilmesi sürecinde çevrede ikamet edenlerle birlikte aşırı sağcılar olaylar çıkarmış, mülteciler polis gözetiminde yurda yerleştirilmişlerdi. CİHAN

Yorumlar