Berlin'de 500 futbol sahası büyüklüğündeki alan yeşil kalacak

Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte Tempelhof Alanı (Tempelhofer Feld) için de oy kullanan Berlinliler, alanın yeşil kalmasından yana tavır koydu. Berlinlilerin yaklaşık yüzde 65'i 386 hektar büyüklüğündeki alana sosyal ve lüks konut...

Google Haberlere Abone ol
Berlin'de 500 futbol sahası büyüklüğündeki alan yeşil kalacak

Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte Tempelhof Alanı (Tempelhofer Feld) için de oy kullanan Berlinliler, alanın yeşil kalmasından yana tavır koydu.

Berlinlilerin yaklaşık yüzde 65'i 386 hektar büyüklüğündeki alana sosyal ve lüks konut inşa edilmesine karşı çıktı. Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit halkoylamasını hükümet açısından çok açık bir yenilgi olarak değerlendirdi. "Berlinlilerin verdiği kararı kabul etmek zorundayız. Bu demokrasinin gereğidir." diyen Wowereit, "Ortaya çıkan kararı anlamak kolay değil ama Tempelhof'a yapamayacağımız konutlar için başka bir yer bulunabileceğini umut ediyorum.2 şeklinde konuştu.

Halkoylaması bazı yorumcular tarafından Wowereit başkanlığındaki koalisyon hükümetine karşı tepki olarak da değerlendirildi. Başbakan Wowereit, Berlin'deki inforadio'da yapılan röportajda inşası tamamlanan ancak arıza ve eksiklikler nedeniyle açılışı dört kez ertelenen Büyük Berlin Havaalanı (BER) nedeniyle halkın kızgın olduğuna değinen gazetecinin yorumuna katılmadığını söyleyerek şöyle dedi: "Tempelhof Alanı'nda hata ve eksiklikler oylanmadı. Berlin'in geleceği oylandı. Berlin'e her yıl 50 bin kişi taşınıyor. Buna bağlı olarak boş konut sayısı giderek azalıyor. Berlinlilerin uygun fiyatlarla oturabilecekleri konutlara ihtiyacı var ama anlaşılan kimse kendi evinin önüne bina yapılmasını istemiyor."

BAKAN SAYGIYLA KARŞILADI

Halkoylamasında ortaya çıkan sonuçta “Yüzde Yüz Tempelhof Alanı“ adlı halk girişim grubunun rolü büyük oldu. Hükümetin Tempelhof'ta bina yapımı planlarına karşı çıkarak alanın halka açık büyük bir mesire yeri olarak kalmaya devam etmesi için yoğun çalışma yapan girişimin başarısı hükümetin planlarını alt üst etti. Berlin Kent Geliştirme Bakanlığı'nın planlarına göre alana 4 bin 700 yeni sosyal ve lüks konut inşa edilecekti.

Planların mimarı Berlin Kent Geliştirme Bakanı Michael Müller de konuya ilişkin açıklamasında, "Berlinliler kararlarını verdi. Kararı saygıyla karşılıyorum. Buna rağmen ihtiyaç duyulan konutlar için kullanılabilecek bir alanı kullanamıyor olmanın üzüntüsünü de hissediyorum." görüşünü dile getirdi.

Tempelhof Alanı olarak adlandırılan yeşil alan daha önce Tempelhof Havaalanı olarak hizmet veriyordu. Havaalanı 2008 yılında kullanıma kapatıldı. Neredeyse 500 futbol sahası büyüklüğündeki alan daha sonra halkın kullanımına açıldı.

Berlin'de ikamet eden Türklerin de severek kullandığı yeşil alanı özellikle hafta sonları bir günde 20 bin kişi dinlenmek ve eğlenmek için değerlendiriyor. CİHAN

Yorumlar