Berdimuhamedov Türkiye'yi ziyaret edecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye'ye gidecek. Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 2-5 Haziran günlerinde...

Google Haberlere Abone ol
Berdimuhamedov Türkiye'yi ziyaret edecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye'ye gidecek. Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak 2-5 Haziran günlerinde Türkiye'de olacak. Zirve kapsamında Gül ve Berdimuhamedov'un ikili görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu çerçevede iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak bir dizi ikili anlaşmaların da imzalanması bekleniyor.

TÜRKİYE- TÜRKMENİSTAN İLİŞKİLERİ-

Türkiye, Türkmenistan’ın en önemli ticari ve ekonomik ortağı konumunda. İki ülke arasında başta ticaret olmak üzere eğitim, kültür ve diğer alanlarda işbirliği yoğun bir şekilde geliştiriliyor. 1991 yılında Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk büyükelçilik açan ülke konumundaki Türkiye, kardeş ve dost ülke ile siyasi ve ekonomik ilişkilerine büyük önem vermektedir. İki ülke arasında kurulan Türkiye-Türkmenistan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu ve Türkmen-Türk İş Konseyi ilişkilerin ekonomik boyutunu üst seviyelere çıkarmıştır.

Türkmenistan’ın kapsamlı değişim ve dönüşüm hamlelerinde yer alan Türk şirketleri, bugüne kadar Türkmenistan’da birçok projelere imza attı. 600 civarında Türk firmasının üstlendiği 1.400’den fazla projenin piyasa değeri şimdiden 40 milyar dolar’ı geçmiştir. Türk inşaat şirketleri, Türkmenistan’daki başarısıyla göz dolduruyor. Geçen sene müteahhitlik sektöründe 11 milyar dolarlık iş hacmi ile rekor kıran Türk şirketleri, bu sene de yeni projeler almayı sürdürüyor.

Yaklaşık 5 milyar dolarlık Olimpiyat Köyü, 2 milyar 250 milyon dolarlık Uluslararası Aşkabat Havalimanı, 1,5 milyar dolarlık Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı gibi dev projeler Türk müteahhitleri tarafından yapımına üslenen bazı projelerdir.

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi de, her geçen yıl artıyor. Geçen yıllar bu rakam 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. İnşaattan gıdaya, beyaz eşyadan kırtasiyeye kadar birçok yelpazede Türk ürünleri Türkmenistan pazarında çoktan yerini almış bulunuyor.

Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerinde enerji sektörü de önemli saf tutuyor. Doğalgaz ve elektrik enerjisi sektörlerinde bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldı. Türkmen gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması konusunda yoğun mesai devam ediyor. Bu konuda, Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği hattında önemli görüşmeler yapıldı.

Eğitim ve bilim alanı da, Türkmen-Türk ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası oldu. Türkmenistan’da eğitim alanında önemli faaliyetler yapılıyor. Türkmenistan’da Başkent Eğitim Kurumlarına bağlı Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi, Turgut Özal Türkmen-Türk Lisesi ve kurs merkezleri faaliyet gösteriyor. Ayrıca, Türkiye Eğitim Bakanlığı bağlı Aşkabat İlköğretim ve Anadolu Liseleri Türkmenistan eğitimine önemli katkı sağlıyor.

2021 yılında Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un Türkiye ziyaretinde 2012 yıl Türkmen-Türk ilişkilerinde eğitim yılı ilan edilmişti. 2013 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Aşkabat ziyaretinde Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin yeni kampüsünün temeli atılmıştı.

TÜRK ZİRVESİ

Berdimuhamedov, Bodrum’da yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi’ne de katılacak. Abdullah Gül’ün ev sahipliği yapacağı zirveye, Türkmenistan yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının katılması bekleniyor.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından, 2-3 Ekim 2009 tarihlerinde Nahçıvan’da düzenlenen 9. Zirve sırasında imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) kurulması kararlaştırılmıştı.

Türk Konseyi'nin ilk Zirve Toplantısı “Ekonomik ve Ticari İşbirliği” temasıyla, 20-21 Ekim 2011 tarihlerinde Almatı'da, II. Zirve Toplantısı “Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği” temasıyla 22-23 Ağustos 2012 tarihlerinde Bişkek’te, III. Zirve Toplantısı “Ulaştırma” temasıyla 15-16 Ağustos 2013 tarihlerinde Azerbaycan’ın Gebele şehrinde gerçekleştirilmişti.

IV. Zirve Toplantısı “Turizm” temasıyla, 4-5 Haziran 2014 tarihlerinde, Bodrum’da gerçekleştirilecek.

Sözkonusu zirveye ilk defa katılacak olan Berdimuhamedov, bir dizi ikili temaslarda bulunacak.

- CİHAN

Yorumlar